Retrójárművek szelték át a Csallóközt (Fotók és videó a cikkben!)

2019. július 28. - 16:53 | Régió

Retró autók tömkelege lepte el a Csallóközt szombaton, amikor is Retro autó-motor találkozót tartottak Vásárúton.

Retrójárművek szelték át a Csallóközt (Fotók és videó a cikkben!)
Fotók: Cséfalvay Á. András- További felvételekért kattints!

Az esemény az autók megszentelésével vette kezdetét, mely után útra keltek a sofőrök. Bejárták Albárt, Nagymadot, Nyékvárkonyt, Egyházkarcsát, Királyfiakarcsát, Kisfaludot, Diósförgepatonyt, Dunaszerdahelyt, Kisudvarnokot, Nagyudvarnokot, Dunatőkést és Felsővámost.

A találkozó mostanra hagyományosnak mondható, hiszen immár hatodik alkalommal kerítettek rá sort. A felvonulás célja, hogy a csallóközi emberek minél több régi típusú járművet megismerjenek. Az autók és a motorok a felvonulás után Vásárúton, a községháza előtti téren gyülekeztek, ahol kicsik és nagyok egyaránt kedvükre szemügyre vehették azokat.

Számos márkájú, és korú jármű gyűlt össze. A helyi veteránjármű-kedvelők is bekapcsolódtak a rendezvénybe egy veterán Ford Mustaggal és egy 1952-ből származó oldalkocsis PERAK motorkerékpárral. Megtekinthetők voltak a Mercedes autószalon legújabb modelljei, köztük a visszapillantó tükrök nélküli teljesen elektromos kamion, továbbá tűzoltóautó-kiállítás várta az érdeklődőket.

Az előző évekhez hasonlóan idén is átadásra kerültek a rendezői különdíjak. Több kategóriában jutalmazták a megjelent autó- és motorkerékpár-tulajdonosokat. Díjat vehetett át az a személy, aki az összes eddigi rendezvényen részt vett saját veteránautójával. De díjazták többek közt azokat is, akik első tulajdonosként jelentek meg járművűkkel.

Paksi Tibor főszervező hangsúlyozta, az eseménynek jótékonysági vonala is volt. Kupakokat gyűjtöttek, melyekkel egy kilencéves gútai kisfiú gyógykezeléséhez járultak hozzá.

Az egész napos rendezvény további programpontokkal kedveskedett látogatóinak, s természetesen a finom falatok sem hiányoztak.

A találkozó részeként, azzal egy időben, a helyi kultúrházban modell- és makett-kiállítás zajlott, melynek negyedik alkalommal adott otthont Vásárút. Főszervezője Domonkos Tamás volt. RC modellek, fém és műanyag modellek, a ’60-as, ’70-es ’80-as évekből származó régi játékok és legó mind megtalálható volt a kiállítók asztalain.

SzC/tt