Rezisztens kórokozókat terjeszthetnek a mosógépek

2019. október 1. - 07:54 | Tech

Gyógyszereknek ellenálló kórokozókat terjeszthetnek a mosógépek - állapították meg a Bonni Egyetem kutatói egy gyerekkórházban végzett kutatás után.

Rezisztens kórokozókat terjeszthetnek a mosógépek
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az intézményben a Klebsiella oxytoca nevű baktérium terjedt az újszülöttek között - közölte hétfőn az egyetem.

A forrás egy szokványos mosógép volt, melyben az újszülöttek ruhadarabjait mosták. Szerencsére nem történt veszélyes fertőzés.

Az eset felhívta a figyelmet arra, hogy azokban a háztartásokban, ahol ápolásra szoruló emberek élnek, antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok terjedhetnek a mosógépek révén. A továbbiakban alaposabban meg kell vizsgálni ezeket a terjedési útvonalakat - közölte az egyetem.

A kutatók az Applied and Environmental Microbiology című szaklapban számoltak be eredményeikről.

Egy németországi gyerekkórház újszülött osztályán egy rutinszerű higiéniai ellenőrzése során a Klebsiella oxytoca nevű baktérium fokozott elszaporodására derült fény. A baktérium gyomor- és bélrendszeri, valamint légúti fertőzéseket, legrosszabb esetben halálos kimenetelű vérmérgezést (szepszist) okozhat

A Klebsiella oxytoca baktériumnak ez a típusa olyan egyedülálló, hogy nem szerepelt az országos adatbankban. Ez a kutatás során előnyt is jelentett, mivel a terjedés útvonala így egyértelműen követhető volt. Sem a szülők, sem az ápolószemélyzet nem terjesztette a baktériumokat, kizárólag az alagsori mosógép, melyben az újszülöttosztályon lévő babák kötött zoknijait és sapkáit mosták. A baktériumok a ruházaton keresztül terjedtek át a babákra.

A kórházakban normális esetben speciális mosógépeket és mosási módszert alkalmaznak, mely magas hőmérséklettel és fertőtlenítőszerekkel dolgozik, vagy mosodák végzik a munkát. Ezen az újszülöttosztályon azonban egy kereskedelmi forgalomban kapható, általános mosógépet használtak. "Ez egy különleges eset volt" - emelte ki Ricarda Schmithausen, a német közegészségügyi intézet vezetője.

A tanulmány szerint az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok megtelepedhetnek a mosógépekben. Esőként mutattuk ki, hogy egy mosógép révén az emberekre is átterjedhetnek a rezisztens baktériumok - emelték ki a tudósok.

A háztartásokban egyre gyakoribbá váló trend, hogy környezetvédelmi okokból alacsonyabb hőmérsékleten, jóval 60 Celsius-fok alatt végzik a mosást. Ez ez kevesebb energiát fogyaszt, ami kiemelt jelentőségű a klímavédelem szempontjából - vélik a kutatók.

Azokban a háztartásokban azonban, ahol ápolásra szoruló, nyílt sebekkel vagy katéterrel élő idősek vagy gennyes sérülésektől vagy fertőzésektől szenvedő fiatalabb emberek laknak, ott a ruhákat magasabb hőmérsékleten - akár 60 Celsius-fokon - kell mosni, hogy megakadályozzák a baktériumok terjedését.

A higiéniai szakértők szerint ez egyre nagyobb kihívást fog jelenteni, a családok által ellátott ápolásra szoruló személyek száma ugyanis folyamatosan növekszik.

(MTI)