Riasztó következménye van a rohamos drágulásnak Szlovákiában, amit már érezni

2022. november 10. - 10:30 | Belföld

A lakosság az élelmiszerek, az energiahordozók és a közlekedés drágulásának hatásait érzi leginkább – tette közzé szerdán az Edenred társaság az általa végzett kérdőíves felmérés eredményét. A közvélemény-kutatás által rámutattak egy riasztó tényre is, amit a drágulás eredményez.

Riasztó következménye van a rohamos drágulásnak Szlovákiában, amit már érezni
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A felmérést 1122 megkérdezett bevonásával végezték. A résztvevők három válaszlehetőséget jelölhettek meg annak kapcsán, hogy minek a drágulását érzik meg leginkább. 90,4%-uknál szerepelt az élelmiszer, 84,5%-uknál az energia, 53,5%-uknál pedig a dráguló üzemanyag és a közlekedés.

A sorban a lakhatási költségek következnek (43,5%), majd az éttermi étkezés (12,6%), a ruházkodás (9,8%), a számítógépes felszerelések és mobiltelefonok drágulása (5,9 %), az idegenforgalom (5,7%) és a kultúrára fordított kiadások (2,1%).

A megkérdezettek 84%-a szerint a következő hónapokban tovább nőnek az élelmiszer-vásárlásra fordított kiadásai, majd az energiaárak (83,3%), a lakhatás (64,9%), a közlekedés (64,2%) és az éttermi étkezés (59,4%) következik.

„Egyértelműen kiderült, hogy a megkérdezettek szinte a túlélésre rendezkedtek be. Technikai felszerelések vásárlását, továbbá a kultúrára, mozira, színházra fordított költségeket nem terveznek, ami riasztó a 21. században, másrészt a jelenlegi helyzetben teljes mértékben érthető”

– nyilatkozta Lívia Bachratá, a társaság közügyekért felelős igazgatója.


(TASR)