Richard Šarközi: „Képviselni szeretném azokat az embereket, akiknek a hangja eddig nem hallatszott Európában”

2019. május 20. - 12:09 | Régió

Richard Šarközi, művésznevén Ricco többször feltűnt szlovák és magyar tehetségkutató műsorokban. Ő és énekes partnere Claudia nem egyszer kápráztatták zenéjükkel el a nagyérdeműt. Ricco most mégis egy teljesen új „versenyben” méretteti meg magát. A Híd európai parlamenti listáján indul a május 25-én esedékes EP-választásokon.

Richard Šarközi: „Képviselni szeretném azokat az embereket, akiknek a hangja eddig nem hallatszott Európában”

Kérdésünkre, hogy miért döntött úgy, hogy megméretteti magát az említett választáson elmondta, hogy mindezidáig csak csendes szemlelője volt a történéseknek, nem volt politikailag aktív és az életét főleg a zene töltötte ki. „Szeretnék hangot adni saját véleményemnek, és képviselni szeretném Brüsszelben azokat az embereket, akiknek a hangja eddig nem hallatszott Európában” – mondta Šarközi.

„A politika olyan, mint a zene, szív nélkül nem lehet csinálni. Fontos, hogy olyan emberek kerüljenek az Európai Parlamentbe, akik egyrészt akarnak valamit tenni, másrészt építeni, javítani szeretnék az európai együttműködést. Semmi értelme olyan emberekkel megtölteni az Európai Unió egyik fontos intézményét, akiknek egyetlen céljuk az európai országok és a nemzetek közti együttműködés lerombolása” – folytatta Šarközi.

Szerinte sok hasznos témát csakis európai szinten lehet megoldani. Olyan témákat lehet kinyitni, melyekre aligha találna működő megoldást egy-egy állam. „Beszélhetünk a klímaváltozásról, szárazságról, közös fellépésről a külpolitikában” – mondta Šarközi és hozzátette, hogy Szlovákia EU-s csatlakozása utáni eufória sajnos alábbhagyott. „Lehet ez egy kicsit az emberek hibája is, mert sokszor csak a rossz dolgokra leszünk figyelmeset és a jót mondhatni természetesnek vesszük, de közben elfelejtjük, hogy a jelenlegi életszínvonal, amin természetesen még mindig van mit javítani, főleg az Európai Unió által nyújtott piaci lehetőségeknek és támogatásoknak köszönhető” – summázta Šarközi.

„Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy az EU bizonyos témákban nagyobb szerepet vállalhatna. Ilyen például a mozgáskorlátozottak helyzete. Nyugat-Európában teljesen természetes, hogy minden a lehető legnagyobb mértékben akadálymentesítve van. Közép-Európában, a mi térségünkben, ha például egy kerekesszékes személy vonattal szeretne utazni, azt 24 órával előtte jeleznie kell a vonat üzemeltetőjének. Nem beszélve arról, ha például vágányzár van és pótlóbuszok szállítják az utasokat, akkor az üzemeltető megtagadhatja a tolószékes személy szállítását” – írta le a mozgáskorlátozottak helyzetét Šarközi, hozzátette, hogy ebből a szempontból is történnek fejlesztések, de ebben a témában még mindig gyermekcipőben jár Szlovákia és egész Közép-Európa és úgy érzi, szükség lenne arra, hogy az Európai Unió több figyelmet szenteljen ennek a témának is. „Remélem a jövőben hangot tudok adni a véleményemnek és képviselhetem a mozgáskorlátozottak ügyét európai szinten is” – zárta le Šarközi.

(np.)