Richard Sulík befejezi munkáját az SaS elnöki posztján, 15 év elég volt neki a párt élén

2023. október 23. - 11:20 | Belföld

Richard Sulík ma bejelentette, hogy már csak tavaszig vezeti pártját, a Szabadság és Szolidaritást (SaS). A jövő márciusi tisztújító kongresszuson nem indul az elnökségért, a tiszteletbeli elnöki posztot akarja megpályázni, és támogatni akarja utódját. Egy hete azonban még hallani sem akart a tisztújításról, mivel idén tavasszal választották meg újabb négy évre pártelnökké. Várhatóan több jelölt is lesz az elnöki posztra, az egyik Branislav Gröhling lehet.

Richard Sulík befejezi munkáját az SaS elnöki posztján, 15 év elég volt neki a párt élén
Fotó: TASR

Richard Sulík, az SaS alapító elnöke befejezi munkáját a párt élén, szerinte 15 év elég volt, megpróbálja átadni a 2008-ban alapított párt vezetését.

„Tudni kell, hogy mikor kell abbahagyni” – jelentette ki Sulík.

A párt márciusi, tisztújító kongresszusán nem akar indulni az elnöki posztért, az SaS-t azonban nem akarja elhagyni. A kongresszus várhatóan létrehozza a tiszteletbeli elnöki posztot, és Sulík ezt akarja megpályázni.

Nem akarja magával vinni a sírba az SaS-t

Sulík sikeres projektnek tartja az SaS-t. „15 éves létezése alatt a párt ötször jutott be a parlamentbe, ami a Smeren kívül eddig egyetlen pártnak sem sikerült” – mondta az SaS elnöke. Szerinte az elmúlt 15 év az ő életében is sokat jelentett.

„Nagyon szomorú lennék, ha ez a különleges politikai projektet az alapítója vinné a sírba, ahogyan az történt az SDKÚ-val vagy a HZDS-szel” – magyarázta Sulík, hogy miért nem indul a márciusi elnökválasztáson.

Szerinte a a kongresszusig hátralévő öt hónap elég hosszú idő arra, hogy aki mérlegeli indulását a pártelnöki posztra, az meg tudja szólítani a párttagokat. „Elég hosszú idő, hogy mindenki indulni tudjon, aki akar” – mondta Sulík. Szerinte a pártnak erős gárdája van, sokan lennének alkalmasak a pártelnöki posztra, majd felsorolta a párt szinte teljes vezetését, parlamenti képviselőit.

A párt egyébként a kongresszusig felvételi moratóriumot hirdet, vagyis csak azokat vehetik fel, akik tegnapig, október 22-ig adták be jelentkezésüket. „Jelentkezni lehet, de párttagokká csak a kongresszus után válhatnak” – mondta a pártelnök.

Támogatni fogja utódját tiszteletbeli elnökként

Sulík szerint most van a megfelelő időszak az elnökváltásra, mert nyugalom van. „Akit márciusban megválaszt a kongresszus, az számolhat a teljes támogatásommal” – mondta a pártelnök. Sulík javasolni fogja a kongresszuson a tiszteletbeli elnöki poszt létrehozását, amelyet meg is akar pályázni.

„A tiszteletbeli elnöknek nem lesz semmilyen döntési jogköre, nem lehet majd tagja az országos tanácsnak sem, csak ellenőrző funkciója lesz” – ismertette elképzelését Sulík.

Egyben azt is megerősítette, hogy indulni akar a júniusi európai parlamenti választáson. „Megteszek mindent, hogy még mint a leköszönő elnök, erős jelöltlistát állítsunk a választásra, és 3 mandátumot szerezzünk” – mondta Sulík. Sikeres szereplés esetén az Európai Parlamentet választaná a szlovák helyett.

Sulík hagyott egy kiskaput magának

Sulík azonban nem akar teljesen elhagyni a szlovák politikai életet sem, nem tartja kizártnak, hogy a 2027-es parlamenti választás után visszatér a szlovák politikai életbe.

„Nem az első helyen, de indulni akarok a parlamenti választáson. Az első helyen az új elnök áll majd, de ha elég preferenciaszavazatot kapok, és az SaS kormánypárt lesz, akkor szívesen visszatérek a szlovák politikába” – mondta Sulík.

Attól nem tart, hogy a tisztújítás szétveri a pártot. „Megértem már a párt szakadását is, de most úgy érzem, hogy ezt a változást 15 évvel a hátunk mögött nyugodtan, tisztességgel le tudjuk vezényelni” – mondta Sulík. Az SaS két pártszakadást is túlélt: 2013-ban és 2019-ben is a tisztújítás kapcsán távozott a párt több képviselője is. A 2019-es pártgszakadás kezdeményezője Lubomír Galko volt, aki idén már az OĽaNO listáján indult.

Pártelnökválasztási rajt: Gröhling indul, Cigániková talán, Kolíková nem

Sulík a párt jelenlegi vezetői előtt ismertette terveit. A jelenlévők közül Branislav Gröhling jelezte, hogy nem zárja ki indulását az elnöki posztért.

„Már három választási ciklus óta az SaS-szel élek, jól ismerem a pártot, ez alapján mérlegelni fogom az indulást az elnöki posztért” – mondta Gröhling, akit múlt héten választottak meg a párt parlamenti frakciójának élére.

Jana Bittó Cigániková nem akart nyilatkozni a kérdésre, Mária Kolíková viszont kijelentette, hogy nem akar elnök lenni. „Még eddig semmilyen bizonyítványt nem kaptam a párttagoktól, biztosan megpályázom az országos tanácsi tagságot, ez lesz az első ilyen bizonyítványom” – magyarázta Kolíková, hogy miért nem akar indulni az elnöki posztért.

A pártelnökkel készült választási interjúnkat itt olvashatják.

- lpj -