Richard Sulík maradt az SaS elnöke

2019. szeptember 7. - 15:56 | Belföld

Richard Sulíkot választották meg a SaS elnökévé a párt szombati rendkívüli kongresszusán Zólyomban.

Richard Sulík maradt az SaS elnöke
Fotó: TASR/Oliver Ondráš

Sulík, aki az egyetlen elnökjelölt volt, így újabb 4 évig maradhat a posztján, 135 párttag szavazott rá. A kongresszuson a SaS 213 tagjából 145-en vettek részt.

"A párttagok több mint kétharmada volt jelen és rám szavazott. Ez egy fontos jelzés számomra"

- jelentette ki Richard Sulík röviddel a megválasztása után.

Az SaS vezetője 2020 júniusáig töltötte be volna a posztját, azonban pártban több olyan hangot hallott, hogy változásra lenne szükség a párt élén. Ľubomír Galko is elgondolkozott azon, hogy jelöltesse-e magát a pártelnöki posztra.

Nem volt ott Zólyomban az SaS kilenc parlamenti képviselője, mint például az SaS alelnökei, Jana Kiššová és Ľubomír Galko, Natália Blahová, az SaS parlamenti frakciójának elnöke és a párt további 60 tagja. Többen közülük azt kérték Sulíktól, hogy halassza el a rendkívüli kongresszust. Ezt azzal indokolták, hogy Sulík hivatali ideje 2020 közepén jár le, s ők mindnyájan támogatták őt az eddigi választásokon. Hiányzásukkal arra akarnak rámutatni, hogy ők megvédik az alapvető demokratikus értékeket a pártban.

Blahová úgy véli, hogy Sulík a kongresszussal feszültséget szított a SaS-on belül, hazárdírozik a választók támogatásával, s az idő rövidsége nem tette lehetővé azt, hogy más is felkészüljön a pártelnök-választásra.

"Minden párttag időben értesült a kongresszus időpontjáról, s lehetőségük volt a felkészülésre. Hogy miért nem használták ki a lehetőséget, azt csakis ők tudják"

- reagált Sulík a távolmaradók kritikájára.

A SaS régi-új elnöke ehhez még azt is hozzátette, a pártszabályzat szerint van lehetőség a rendkívüli kongresszus idő előtti összehívására.

TASR/para