Richard Takáč a júniusi választásról szóló tárgyalásra szólított fel

2023. február 13. - 20:24 | Belföld

Richard Takáč, a Smer-SD alelnöke a júniusi választásról szóló tárgyalásra szólította fel a kormánypártokat és az ellenzéket. Leszögezte, hogy pártjának mind a 27 képviselője támogatná az erről szóló rendkívüli ülés összehívását és a korábbi választás időpontjának megszavazását. „A határozat törölné a szeptemberi időpontot és júniusi választást szabna meg” – közölte a TASR-rel.

Richard Takáč a júniusi választásról szóló tárgyalásra szólított fel
Richard Takáč (TASR)

Takáč arra hivatkozik, hogy a kormánypárti képviselők is káoszról beszélnek, arról, hogy az egész nem működik és mindenféle értelmetlen törvényjavaslatok kerülnek a parlament elé, aminek véget kell vetni. Megjegyezte, azt sem tudni, ki javasolta a volt kormánykoalícióból a szeptemberi választási dátumot.

Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke, frakció nélküli parlamenti képviselő kijelentette, a Hlas-SD mind a 11 képviselője egyhangúan támogatna bármilyen korábbi időpontot, mint a szeptemberi.

Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke kijelentette, ha az OĽaNO vagy az SaS megváltoztatná álláspontját és támogatná a júniusi előrehozott választást, a Sme rodina is megszavazná a javaslatot. A két párt viszont azt közölte, a parlament már jóváhagyta a szeptemberi dátumot, az OĽaNO lezártnak tartja az előrehozott választás kérdését.

Január legvégén a szlovák parlament elfogadott egy határozatot, ami arról szól, hogy szeptember 30-án tartják az előrehozott választásokat. A korábbi kormánykoalíció pártjainak – OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí és SaS – javaslatát 92 képviselő támogatta. Elvileg ezt az időpontot még módosítani lehetne a parlamentben, de ahhoz legalább 90 szavazat kell. A választások időpontjáról addig lehet okoskodni, amíg a parlament elnöke ki nem hirdeti azt. Ezt a lépést a házelnöknek legalább 110 nappal a kitűzött nap előtt be kell jelentenie a választások dátumát.

TASR