Richter határozata ellenére a galántai nevelőintézet továbbra is működik

Két héttel ezelőtt az akkreditációs bizottság azt tanácsolta, hogy vegyék el a galántai Tiszta Nap (Čistý deň) nevelőintézet akkreditációját. A határozat után a munkaügyi minisztérium kijelentette, hogy megszüntetik az intézet akkreditációját. Az intézmény azonban továbbra is működik.

„A legrövidebb időn belül elkészítjük a határozatot, amit elküldünk a végrehajtónak” – jelentette ki még augusztus 23-án Veronika Husárová, a munkaügyi minisztérium szóvivője. Ezt követően azt mondta, hogy ez a folyamat csupán néhány órát vehet igénybe.

Két héttel később azonban még mindig nem szüntették meg az intézet akkreditációját. Kiderült ugyanis, hogy azon a napon, mikor a bizottság az intézmény jövőjéről döntött, a minisztérium olyan kijelentéseket tett, amelyeket egy könnyen nem tud teljesíteni.

„Az ügyben változás történt, mivel a Tiszta Nap nevelőintézet kilenc felnőtt kliense kérvényezte, hogy az akkreditáció megszüntetésével kapcsolatban jogilag tájékoztassák őket a végrehajtó eljárási álláspontjáról. A következőkben a törvény szerint az eljárásban résztvevő félként kezelik őket” – tájékoztatott Michal Stuška, a minisztérium szóvivője.

Richter kijelentése óta az intézet működésében semmi sem változott.”Az intézet működése olyan, mint amilyen ezelőtt is volt. A kliensek ugyan információkat szereznek a médiából, tudják, mi történik, de minden úgy megy tovább, mint azelőtt” – jelentette ki Peter Tománek, a Tiszta Nap igazgatója.

noviny.sk/para