Rigó: Az újvári 98.7 MHz komoly fejlődés a Pátriának

2019. október 3. - 10:31 | Kultúra

Pár napja indult a közszolgálati rádió nemzetiségi adásának tesztüzeme az új érsekújvári frekvencián.

Rigó: Az újvári 98.7 MHz komoly fejlődés a Pátriának

Az FM 98.7 Mhz viszont nem csak a nyitra megyei városban jelent majd minőségi javulást - a váltás sokkal szélesebb régiót érint majd pozitívan. A korábbi frekvencia ugyan hasonló teljesítményű volt, de ennek a most megszerzettnek kedvezőbb a tájoltsága, így annak hatósugara majd Dunaszerdahelyig is elér.

A vezetőség reményei szerint a rádió hallgatottsága emiatt néhány ezerrel is megugorhat, főként a Csallóköz keleti felén.

A Pátria Rádió minden bizonnyal az elmúlt 15 év legnagyobb fejlődésén megy keresztül. Egy 2016-os közvélemény-kutatás szerint az adó potenciális hallgatóinak fele csak gyenge minőségben vagy pedig egyáltalán nem tudott hozzájutni az adáshoz rádiókészüléken keresztül. Azóta a nemzetiségi adást besorolták a DAB+ digitális rádiós kínálatába, megduplázták a nyitrai középhullám erősségét, újraindult a rimaszombati középhullámadó és ami a legfontosabb, 5 új FM frekvenciával bővült a rádió analóg lefedettsége.

„A szenci 102,4 -es FM hullámhossz után Dunaszerdahelyen is jó minőségben fogható a Pátria Rádió. Azzal, hogy a város felkerült az FM-térképre, több mint 25 ezer ember számára vált elérhetővé a szlovákiai magyar rádió rövidhullámon”

– nyilatkozta Rigó Konrád, kulturális államtitkár. Elmondása szerint a pelsőci 89,6-os és a szepsi 105,8-as hullámhossz egy új szintre emelte a Pátria lefedettségének területét, ugyanis itt soha nem lehetett fogni a nemzetiségi adást. Az újvári frekvenciát viszont külön sikernek érzi, hiszen végre összefolynak a frekvenciák Dunaszerdahely és Újvár között, zökkenőmentessé téve így az autós rádióhallgatást.

A nyitrai AM adó erősítésén kívül viszont szó volt az elmúlt időszakban egy nyitrai FM frekvencia megszerzéséről is, ez a kezdeményezés nem volt volt sikeres. A kulturális államtitkár szerint pedig emellett a rádiónak van egy óriási hiányossága Kelet-Szlovákia területén: a kassai rövidhullám.

“A következő célunk Kassa. Mindent meg fogunk tenni, hogy még ebben a választási ciklusban megoldást találjunk”- tette hozzá az államtitkár.


(para)