Rigó Konrád asztalt borított, beszélni akar főnökével, a kulturális miniszterrel

2019. július 9. - 18:47 | Belföld

Lehetőleg már csütörtökön találkozni fog Ľubica Laššáková kulturális miniszterrel a Híd államtitkára, hogy megvitasson vele egy a háta mögött elkészített, az államnyelv használatáról szóló anyagot.

Rigó Konrád asztalt borított, beszélni akar főnökével, a kulturális miniszterrel
Fotó: Paraméter

Rigó Konrád portálunkkal közölte, a szaktárca irányítója július másodikán kirakott a kultuszminisztérium honlapjára egy a választási plakátokkal kapcsolatos tájékoztatást az államnyelvről szóló törvény betartásáról, amely anyagot a minisztérium július 5-én szétküldte a pártoknak és a választási kampánnyal foglalkozó ügynökségeknek is. Ez a dokumentum leszögezi például, hogy a minisztériumhoz egyre gyakrabban nyújtanak be olyan panaszokat, amelyben a polgárok a köztereken megjelentetett választási hirdetésekkel kapcsolatban felhívják a figyelmet a államnyelvről szóló törvény megsértésére.

Ezzel összefüggésben Rigó megjegyezte, "ezt az anyagot a minisztérium a tudtom és beleegyezésem nélkül készítette el, jelentette meg és küldte szét postán az érintett szervezeteknek. A Ľubica Laššáková által vezetett minisztériumunk ezzel az államnyelv és a nemzetiségi kisebbségek nyelvének kérdését oly módon tematizálja, amivel nagyban hozzájárul a társadalmi feszültség növekedéséhez."

A Híd kulturális államtitkára szerint "az anyag nem egy komplex szakmai kézikönyv, és nem veszi figyelembe a nyelvi jogi környezet minden aspektusát, nem nyújt reális támaszt és bővebb felvilágosítást sem ad az érintett szervezeteknek a jog helyes alkalmazásáról. Ebből kifolyólag nem tekinthető megalapozott metodikai útmutatásnak, és nem tudok rá másként tekinteni, mint egy érzékeny téma elvtelen politizálására, a többség és a kisebbség közötti feszültség növelésének eszközére. Ez az eset mindenképpen téma lesz a miniszterrel való következő találkozónkon."

Rigó megjegyezte, a miniszter jelenleg nem tartózkodik Pozsonyban, de amint visszatér, haladéktalanul találkozni akar vele, amiről már tájékoztatta is Laššákovát. Kettejük tanácskozására csütörtökön kerülhet sor.

(para)