Rigó Konrád: “Avignon egy új időszámítás kezdete is lehet az Ifjú Szivek számára”

Az Ifjú Szivek Táncszínház az elmúlt két évben teljes szervezeti átalakításon ment át. Sokkal többet is hallani róluk az elmúlt egy évben. Pár nap múlva pedig beköltöznek Avignonba, hogy egy hónapon át az Off d'Avignon programjaként a Finomhangolást adják elő minden este. Erről beszélgettünk Rigó Konráddal, a táncszínház komunikációs és pénzügyi vezetőjével.

Rigó Konrád: “Avignon egy új időszámítás kezdete is lehet az Ifjú Szivek számára”

Az utóbbi időben szinte másról nem is hallani az Ifjú Szivek kapcsán csak Avignonról. Más is történik a táncszínháznál vagy ez a fesztivál valóban ennyire “mindent visz” kategória?

Az, hogy szinte csak erről beszélünk nem véletlen. Egyrészt nincsenek illúzióim a kultúrális hírek kapcsán. Tudom, hogy összevetve bulvárral, politikával, sporttal vagy akár régiós hírekkel töredéke az olvasottságuk. Így, ha egy üzenetet el akarok juttatni az emberekhez, akkor nem elég azt egyszer elmondani. Másrészt tényleg “mindent visz”. Ez az egyik legjelentősebb színházi esemény Európában, és Szlovákiából eddig még senki nem jutott ki. Maga a tény, hogy ott vagyunk az is hatalmas siker. Az pedig csodás, hogy sikerül hagyományos kultúránkat, mai és korszerű eszközökkel megismertetni a európa színházi világával. Persze, emellett még nagyon sok jelentős dolog történik a Szivek körül. Szereplőként és támogatóként is részt vettünk az 50. Országos Népművészeti Fesztiválon, hetvenötödik alkalommal álltunk színpadra a Kakukktojással éppen itt a környéken, Kisudvarnokban, és pár napja a  XII. Magyar Táncfesztivál nagyszínpadán, Győrben, mutattuk be a Felföldi leveleket.

A műsornaptár tavalyhoz képest az év másik felét tekintve mégis egyhangú. Az avignoni fesztiválon kívül semmi nincs benne.

Hát, kettészakadni nem tudunk. Sok olyan meghívásunk volt a nyárra, amelyekért nem keveset dolgoztunk a közelmúltban. Fájt a szívem, amikor a Művészetek Völgyét vagy éppen a trencséni Pohoda-t kellett lemondanunk - mindkét helyszín kiemelten fontos számunkra más-más okokból. De a július most Avignoné, augusztusban pedig pihen a tánckar. Egy hónap alatt húszszor színpadra lépni minden este nem piskóta, ráadásul a munka Avignonban nem csak a művészetről szól. Szeptemberben 24-én pedig a Finomhangolás pozsonyi bemutatója, az MDPOH-ban - ez mondjuk már nem csak a honlapunkon, hanem a Ticketportal.sk rendszerében is megtalálható, akár már jegyeket is lehet venni.

A húsz előadás valóban komoly teljesítmény. Egy teljes hónap tanckarral, zenekarral, technikai stábbal viszont nem csak fizikailag, hanem anyagilag is megterhelő. Honnan van erre pénz?

A nemzeti jelentőségű kiemelt intézmények programból biztos nem. (nevet) Bar én nagyon bízom benne, hogy az illetékesek végre felterejesztenek bennünket. Épp ezért még nagyobb a jelentősége, hogy mind vállalati mind magántámogatók álltak be a koprodukció mögé. Így a Dusan Hégli Company-val karöltve már, ha nehezen is, le tudjuk fedni a költségeket. Nagyon nagy köszönet ezért a Mlyny Nitra, Château Rúbaň, Slovnaft és Transpetrol vállalatoknak illetve Solymos László miniszternek. Emellett Nagy József és Csáky Pál is hozzájárult egy szimbolikus összeggel a projekthez, csakúgy, mint Dusan édesanyja, Hégli Marianna. Ha bárkinek kedve lenne ezt a csodás ügyet támogatni, sosincs későn, tárt karokkal várunk mindenkit.

Mi lesz ezután?

Nagyon sok munka. Ha a csillagok szerencsésen együtt állnak, akkor a Finetuning és Avignon egy új időszámítás kezdete is lehet. Mindenesetre nem félek attól, hogy bármilyen kihívásnak ne tudnánk megfelelni. Az elmúlt két évben alapvető átszervezést vittünk végig az Ifjú Sziveknél. Sikerült egy olyan fiatal szakemberekből álló csapatot összehozni, amely magas színvonalú, megbízható munkát végez, pénzügy, sales, fundraising és kommunikáció terén is. Nem véletlen tehát, hogy tavaly már színházi évadot hirdethettünk, és előadásról előadásra növelni tudtuk a nézőszámot, a tavalyi évet tekintve összeségében nőtt a bevételünk is, megháromszoroztuk a mediális jelenlétünket, ráadásul egy-két pályázatunk is sikeres volt. Természetesen fejlődni minidig lehet és van is hova, ám biztos vagyok benne, hogy nincs olyan feladat amit ez a csapat ne tudna sikerre vinni. De egészen konkrétan az őszi bemutató után jön egy körülbelül 10 napos szlovákiai turné, aminek keretén belül például Kassán bemutatjuk a Hontalanítást a Thaliában.

Említette a színházi évadot. Az ideiről már lehet tudni valamit?

Ez nagyon jó kérdés. Nagyon szeretnénk állandósítani legalább az őszi évadot, de ez szervezésileg és anyagilag sem könnyű. Azt a tavalyi kísérlet igazolta, hogy igény Pozsonyban arra amit csinálunk van, de ehhez az elején leginkább pénz kell. Ám pénz kellene az táncszínház épületének felújítására is és még sorolhatnám. Egyiket sem tudjuk beszorítani a szoros költségvetésünkbe, viszont kérvényeztünk további forrásokat a fenntartónknál illetve kopogtatunk minden ajtón. Úgy gondolom, ha az ember elszántan, kitartóan és következetesen végzi a munkáját előbb-utóbb még az “univerzum” is megadja magát. Ezt már az elmúlt két is kiváló példákkal igazolja.

(-)