Rigó Konrád felszólította Mikušt és Berényit, lépjenek vissza a megyeelnök-jelöltségtől

2017. október 6. - 13:27 | Belföld

Rigó Konrád (Híd) megyeelnök-jelölt felszólította Nagyszombat megye jelenlegi elnökét és alelnökét, Tibor Mikušt és Berényi Józsefet, mondjanak le a megyeelnök-jelöltségről.

Rigó Konrád felszólította Mikušt és Berényit, lépjenek vissza a megyeelnök-jelöltségtől
Fotó: Paraméter - archív

A Híd kulturális államtitkára ezt azt azzal indokolta, hogy mindketten felelősek Nagyszombat megye hanyatlásáért, amit a Transparency International (TIS) legújabb értékelése is alátámasztott. A friss felmérés szerint a Kassai és a Nagyszombati kerületben zajlanak a hivatalos ügyek a legkevésbé nyilvános módon.

Nagyszombat megye pont két pénzigényes kérdéskörben kullog az utolsó helyen: a közlekedéspolitikai, valamint a támogatásokat kezelő intézkedések azok, amelyeknél a Tibor Mikuš vezette megye konkrétan az utolsó helyen szerepel.

"Hatalmas szégyen, hogy Nagyszombat megye az egyik legrosszabb eredményt érte el az átláthatóság szempontjából, a C szinten. Megismétlem, 2010 óta anélkül, hogy igyekeztek volna ezt megfordítani és megváltoztatni" - jelentette ki pénteken Rigó, majd hozzátette, ledöbbenti a tény, hogy Tibor Mikuš zsinórban 12 éve vezeti a megyét, és ez idő alatt egyszer sem igyekezett az átláthatóságon javítani. "Ellenkezőleg, Nagyszombat megye a TIS rangsorain évről évre mélyebbre zuhan."

Rigó számára felfoghatatlan, hogy egy olyan megye, ahol a Samsung és a Peugeot fontos szerepet játszik a gazdaságban, hosszú ideje egyike a legeladósodottabb megyéknek.

"Az INEKO felmérése alapján Nagyszombat megye 40,5 százalékkal a második legeladósodottabb megyei önkormányzat Szlovákiában, ami azt jelenti, hogy 79 eurós adósság jut minden egyes lakosára. Összehasonlításképp, a szomszédos Nyitra megyében mindössze 19 százalékos az eladósodottság, így 40 eurónyi adósság jut egy főre, ami csaknem a fele Nagyszombat megyével összehasonlítva" - tette hozzá Rigó.

"A felmérés megmutatta azt, amit az emberekkel való találkozókon tapasztalunk, és amit hónapok óta hangsúlyozok: a polgároknak esélyük sincs tudni, mire jó a megye, és mi a dolga. Ez pontosan annak köszönhető, mert a megyei vezetés Mikušsal és Berényivel az élen titokban tartják az ügyleteiket, és tulajdonképpen azt csinálnak, amit akarnak" - nyilatkozta a Paraméternek korábban Rigó Konrád.

A Transparency International felmérése kapcsán megszólítottuk Nagyszombat megye alelnökét, Berényi Józsefet is. Az MKP-s politikus múlt pénteken még nem volt képben a felméréssel kapcsolatban, a párt sajtószóvivőjén keresztül hétfőre ígért reakciót, ám írásban feltett kérdéseinkre szerkesztőségünk azóta sem kapott választ.

Időközben Berényi József hivatalos Facebook-oldalán tájékoztatott arról, hogy pénteken fogadta a Transparency International munkatársait. A megyei alelnök szerint az általuk vázolt hiányosságok nagy része műszaki vagy adminisztratív jellegű, melyek rövid időn belül pótolhatók. "Nagyszombat megye honlapján most is mindenki számára hozzáférhető a költségvetés, a megye által kötött szerződések, zárszámadások, a közbeszerzések nyertesei, a támogatott intézmények listája és folytathatnám" - írta Berényi.


TASR/para