Rigó Konrád: A kormány jóváhagyta az önálló "Műemlékek Alapját", amire semmi szükség

2021. április 7. - 17:51 | Belföld

A kulturális tárca egy új közhasznú alapot hoz létre a műemléktámogatásra - minden anyagi forrásemelés nélkül és teljesen feleslegesen - olvasható a Híd sajtóközleményében.

Rigó Konrád: A kormány jóváhagyta az önálló "Műemlékek Alapját", amire semmi szükség
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A műemlékek támogatáspolitikája teljesen más jellegű, mint a filmek, művészet vagy éppen a nemzetiségek kultúrájának támogatása. Itt priorizálásról és a következetes szakmai ellenőrzésről beszélünk a kellő anyagiak mellett. Ez a minisztérium és az állami politika dolga. Szakmai intézménynek pedig ott a Műemlékvédelmi Hivatal. Így ha dolgát a minisztérium nem győzi, akkor egy újabb hivatal létrehozásával maximum a hozzá nem értését próbálhatja elfedni, főleg, ha lényegesen nem növeli meg a műemlékekre fordított támogatási keretet sem. Nem mellesleg ez a lépés nincs összhangban azzal a műemlékfelújítási stratégiával sem, amelyet egy évvel azután dolgoztunk ki a minisztériumban, hogy megdupláztuk a műemlékékekre fordított állami kerettámogatást. Szlovákiának nincs szüksége erre a hivatalra, arra viszont igen, hogy a miniszter asszony közölje megszerzi-e a 3,5 millió eurót, amit elvesztett és ami a munkanélküliek várfelújításba való bekapcsolására kell idén és minden évben.

Rigó Konrád annak a programnak a leállítása miatt, amelyben munkanélküliek bevonásával lehetett műemlékeket felújítani, már korábban felszólította a kulturális tárca vezetőjét, hogy az új kormányban találja meg a műemlék felújító programhoz szükséges 3 és fél millió eurót. A korábbi államtitkár szerint ugyanis ez a projekt kiváló példa volt arra, hogy a kultúra és a kreatív ipar hogyan tud új munkahelyeket teremteni. Nem beszélve. arról, hogy a járvány idején sok ember számára éppen a várfelújító program biztosította az egyetlen bevételi forrást.

A kulturális tárca teljes költségvetése a műemlékek helyreállítására 12 millió euró, így a munkaügyi, szociális és családügyi minisztérium kasszájából erre a célra szánt további 3 és fél milliós eurós kiesést hatalmas hibának tartja. Ezért szólította fel a kulturális minisztert, hogy mondja meg, szeretné-e folytatni ezt a projektet, esélyt adva ezzel a munkanélkülieknek és a felújításra váró műemlékeinknek. Rigó szerint Milanová asszony ezt a hibát csakis azzal orvosolhatja, ha a leállított programot vagy a helyreállítási tervbe vagy az európai uniós alapok következő programozási időszakába sorolja be.

(-)

Címkék: Most-Híd