Rigó Konrád: "A kulturális tárcának nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a köztájékoztatásra"

2020. november 20. - 18:02 | Kultúra

Rigó Konrád (Híd), a kulturális minisztérium volt államtitkára szerint jó hír, hogy a kulturális-kreatív ipar nyolc hónap után végre megkapta a kormány által ígért segítséget.

Rigó Konrád: "A kulturális tárcának nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a köztájékoztatásra"
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

Úgy véli, a szektor támogatása a kormány kötelessége. Erről pénteken tett közzé egy bejegyzést a közösségi oldalán. Rigó szerint a kulturális tárcának a világjárvány idején olyan stratégiai feladatokra kellene összpontosítania, amilyen például a köztájékoztatás.

A volt államtitkár szerint az, hogy a kultúra területén dolgozókat az állam nem hagyja a sorsukra, nem valamiféle "hőstett", hanem természetes dolog.

"A pénzek elosztására három különböző specializált támogatási alapunk van, amelyek sokkal jobban tudják teljesíteni ezt a feladatot, mint a minisztérium az újonnan kialakított, aluldimenzionált call centerrel és az új információs rendszerrel” – véli Rigó.

A politikus szerint Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszternek nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a köztájékoztatásra. Úgy véli, a tárcának kulcsszerepe van a dezinformációk és az oltásellenes összeesküvés-elméletek elleni harcban.

Hangsúlyozta: ha a tudósok tekintélyét aláásó konspirátorokat nem sikerül megállítani, az a veszély fenyeget, hogy "a koronavírus elleni harcot nem a kórházakban, hanem a szociális hálón veszítjük el."

A Szlovák Kulturális Minisztérium pénteken egy új szubvenciós programot mutatott be, amelynek célja a világjárvány negatív hatásainak enyhítése a kultúra területén.


(TASR)