Rigó Konrád: a tulajdonos teljes felelősséggel tartozik az osgyáni katasztrófáért

2019. október 6. - 09:52 | Belföld

Csütörtökön délután kigyulladt az osgyáni (Ožďany - Rimaszombati járás) kastély tetőszerkezete, a keletkezett anyagi kár eléri a 300 ezer eurót. Rigó Konrád kulturális államtitkár szerint a kastély tulajdonosa teljes felelősséggel tartozik az osgyáni katasztrófáért

Rigó Konrád: a tulajdonos teljes felelősséggel tartozik az osgyáni katasztrófáért
Fotó: Paraméter - archív

"Nemzeti kulturális műemlék birtokolása egy tőkeerős gazdasági vállalat számára nemcsak értékes ingatlantulajdont, hanem a tulajdonosnak hatalmas társadalmi felelősségvállalást is jelent. A szlovák törvények értelmében a nemzeti kulturális műemlékek állapota és védelme a tulajdonos felelőssége" - jelentette ki Rigó Konrád.

A kulturális államtitkár szerint az állam a műemlékek tulajdonosait a kulturális minisztérium támogatási rendszerén keresztül támogatja. "Ez a társaság (Bystrická dopravná spoločnosť) azonban az elmúlt öt évben egyetlen egy kérelmet sem nyújtott be a kastély védelmére, és a médiában megjelent hírek szerint az ingatlan biztosítva sincs. Ezért egyértelmű, hogy a társaság kudarcot vallott úgy jogi vonatkozásban, mint a társadalmi felelősségvállalás területén" - tette hozzá az államtitkár.

Rigó rámutatott, hogy a vállalat 2018-as éves jelentése szerint a társaság több millió euró magtartott nyereséggel rendelkezik, ezért az esettel kapcsolatban elvárja a felelősségteljes eljárást a kulturális örökség megmentése és felújítása érdekében. "Amennyiben úgy gondolják, a felújításhoz az államra is szükség van, a támogatási programjaink ajtaja nyitva áll. A legközelebbi határidő 2019. november 8." - jegyezte meg Rigó Konrád.

A kastély alapterülete 40x40 méter, és gyakorlatilag az egész tetőszerkezete leégett. A helyiek elmondása alapján több helyen keletkezett egyszerre tűz, így nem kizárt, hogy gyújtogatás történt. Tavasszal több alkalommal is gyújtogatott valaki a kastély környékén, a rendőrségnek akkor az ötödik alkalomra sikerült elfognia a tettest.

A rendőrség vizsgálja a történteket és a tűz keletkezésének pontos okát.


-para-