Rigó: Laššáková és Maďarič eltérő világot képviselnek, a Híd meg ért a kisebbségek nyelvén

2019. november 25. - 12:46 | Belföld

Rigó Konrád nem táncol úgy, ahogy a felettese, Ľubica Laššáková kulturális miniszter fütyül: a tárca vezetőjével ellentétben a hidas államtitkár kész egyeztetni a nemzeti színház művészeivel. Ugyanakkor úgy véli, a kisebbségi témákban a pártja tehet a legtöbbet.

Rigó: Laššáková és Maďarič eltérő világot képviselnek, a Híd meg ért a kisebbségek nyelvén
Fotó: Paraméter

Laššáková miniszter a beosztottja szabadidős tevékenységének nevezte a minap azt, hogy vele ellentétben Rigó Konrád fogadta a Szlovák Nemzeti Színház művészeit. A színészek azt szeretnék, ha az SND igazgatóját nem közvetlenül a tárca irányítója nevezné ki, hanem pályázat útján kerülne a színház élére. Ezt a kezdeményezést Rigó is támogatja, de a témát még nem volt lehetősége átvenni a smeres felettesével. A miniszter igazgatói kinevezési jogkörét még Laššáková előde, Marek Maďarič hozta létre, amit a hidas politikus nem tart jónak. Ettől még úgy véli,

Maďarič és Laššáková két különbözü világot képvisel. A Sme.sk kérdésére, mit ért ez alatt az államtitkár, Rigó megjegyezte: a két minisztert a művészek közössége eltérően ítéli meg.

Rigó kitért a napi politikára is. Szerinte Érsek Árpád, a Híd listavezetője egy sikeres miniszter, ezért elfogadható számára. A felvetésre, hogy mi lesz, ha a kisebbségek parlamenti képviselet nélkül maradnak, elmondta: a magyar érdekképviseletről beszélő szlovák pártok törekvését nem tartja őszintének. Hozzátette,

ha a Híd nem kerül a törvényhozásba, akkor pár éven belül egyértelművé válik, milyen változások következnek be a hazai kisebbségek életében.

Most rendeltetésszerűen működik a Kisebbségi Kulturális Alap, elkészült a kisebbségek jogállásáról szóló törvényjavaslat is, "mi értünk ezekhez a kérdésekhez, hiszen a téma szakemberei vagyunk" - jegyezte meg a kulturális tárca államtitkára.

(Sme.sk)