Rimaszombat beinthet Kotlebának

2017. február 23. - 14:07 | Belföld

A városi képviselőtestület csütörtök reggel kezdeményezett, és talán már a jövő hétre összehívott rendkívüli ülésén elérhető, hogy a szélsőséges párt rendezvényét kipaterolják a helyi kultúrházból. 

A szükséges mennyiségnél jóval többel, összesen 12 támogató aláírással ugyanis megtartható a rimaszombati képviselőtestület soron kívüli tanácskozása, ahol a városba tervezett kotlebás ünnepségnek próbálnak keresztbe tenni.

Mint ismeretes, Marian Kotleba szélsőséges pártja március 14-ére, a fasiszta szlovák állam megalakulásának évfordulójára gálaestnek nevezett akciót tervez, a városi kultúrház vezetője pedig bérbe adta nekik a művelődési házat. Még ha a kultúrház önálló jogi személy is, a képviselők által megválasztott igazgatóasszony jobb belátásra bírható – nyilatkozta a Paraméternek Cziprusz Zoltán önkormányzati képviselő. Az MKP-s politikus szerint a rendkívüli ülésen minden bizonnyal

elérhető, hogy a művelődési ház irányítója elálljon a szerződéstől és kirakja Kotlebáékat a „gálaest“ eredeti helyszínéről.

Kedd koradélutánjára összehívott tanácskozás végső helyszínéről és időpontjáról a polgármester dönthet. Erre Jozef Šimkónak mától 15 nap áll a rendelkezésére, mivel a képviselők kezdeményezése csütörtök reggel lett leadva az önkormányzat iktatójában. A polgármester eddig mélyen hallgatott Kotlebáék rimaszombati akciójáról, nem nyilatkozik, látszólag nem zavarja őt az ĽSNS jelenléte.

A 12 aláírás között viszont ott szerepel a város MKP-s alpolgármesteré is, aki az ügy kapcsán szintén elzárkózik a sajtótól. Rigó László nem reagál a hívásokra, és az elektronikus levelekre sem. Az ügy pikantériája, hogy a rendkívüli ülést kezdeményezők között találjuk Anna Zsóriovát is, aki a polgármester lánya.

(sárp)