Rimaszombat polgármestere le akarja záratni a város roma lakótelepét

2020. március 18. - 21:27 | Régió

Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere le akarja záratni a koronavírus-járvány miatt a város Dúsa utcai (Dúžavská cesta) lakótelepét, ahol többségében romák élnek, ezért nyílt levelet írt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőnek, hogy foglaljon állást az ügyben. A levelet nyilvánosságra hozta a közösségi hálón.

Rimaszombat polgármestere le akarja záratni a város roma lakótelepét
Fotó: TASR

Šimko azt írja, tömegesen térnek vissza a városba a külföldön dolgozók, és okkal lehet feltételezni, hogy nem tartják be a 14 napos karanténra vonatkozó előírást.

„A roma lakótelepen 1156 személynek van bejelentett állandó lakhelye. A napokban sokan tértek haza külföldről és attól tartunk, elterjeszthetik a járványt a városban” -

írta Šimko. Hozzátette, a lakótelepről tömegesen járnak a város üzletközpontjaiba vásárolni anélkül, hogy orvosi ellenőrzésen estek volna át. Rimaszombatban hivatalosan egyelőre nincs egyetlen fertőzött sem, de a polgármester azt írja, okkal tartanak tőle, hogy egyszer csak kitör a tömeges koronavírus-járvány. Ezért azt mérlegelte, hogy lezáratja a lakótelepet és megtiltanák az ott élőknek, hogy csoportosan elhagyják azt, hiszen ott is vannak élelmiszerboltok.

„A járási válságstáb azonban azt közölte, hogy a lakótelepet addig nem lehet lezárni, amíg az központi válságstáb nem hirdet országos veszélyhelyzetet. Ugyanakkor a város lakosai joggal aggódnak, ezért kérjük, hogy foglaljon állást az ügyben” - írta Šimko a kormányfőnek.


(TASR)