Rimaszombatban és Zselízen is madárinfluenza pusztított!

2017. január 20. - 10:58 | Régió

A Rima folyónál egy vadkacsa, Zselíz mellett egy szürke gém halálát okozta.

Rimaszombatban és Zselízen is madárinfluenza pusztított!
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Rudolf Smriga, a Rimaszombati Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet igazgatója arról tájékoztatott csütörtökön, hogy a rimaszombati uszoda közelében, a Rima folyóba fagyva talált vadkacsatetemből vett mintát megvizsgálták az állat-egészségügyi intézet zólyomi laboratóriumában, és beigazolódott, hogy a halálát a H5N8-as vírus, azaz madárinfluenza okozta.

Pénteken újabb gócpontot jelöltek meg, ugyanis a lévai járásbeli Zselízen egy kedden megtalált szürke gém esetében is a madárinfluenza okozta a madár pusztulását.

Ján Števko, a regionális felügyelet igazgatója jelentette be a hírt.

Mindkét esetben óvintézkedéseket léptetnek életbe, és a tetemek megtalálásának helyszínétől három kilométeres körzetben megfigyelési zónát alakítanak ki. Zselíz esetében ez érinti a városon kívül a Lekéri Vadászszervezetet, a Zselíz környéki erdőket felügyelő állami szerv lévai kirendeltségét, valamint az összes környékbeli házi szárnyast tartó vagy tenyésztő lakost, vállalkozást.

Rimaszombatban és Zselízen is elrendelték a baromfitartók és szárnyasaik összeírását. Aki a madárinfluenza tüneteit észleli vagy madártetemet talál az udvarán, illetve bárhol, azonnal értesítse a helyi hivatalt.

(TASR/para)