Rio de Janeiro egyik legrégibb szambaiskolája nyerte a karneváli versenyt

A rabszolgaság történetének és a meggyilkolt Rio de Janeiró-i önkormányzati képviselőnek, Marielle Francónak emléket állító produkciójával az egyik legrégibb szambaiskola, a Mangueira nyerte meg a szambaiskolák versenyét a szerdán befejeződött Riói karneválon.

Rio de Janeiro egyik legrégibb szambaiskolája nyerte a karneváli versenyt
Fotó: AP

Az azonos nevű riói favellához kötődő, 1928-ban alapított Mangueirának ez a huszadik győzelme, legutóbb három éve nyerte a szambaiskolák vetélkedését, amikor Maria Bethania énekesnőnek állított emléket.

Idei előadásának témájául Brazília meg nem énekelt hőseit, az Afrikából egykoron behurcolt rabszolgákat választották, megkérdőjelezve azt, ahogyan az iskolákban a brazil történelmet tanítják és emléket állítva az elfeledett őslakosoknak és fekete politikusoknak. Az iskolák tananyagában rendszeresen kisebbítik a helyi őslakosok és behurcolt rabszolgák szerepét Brazília létrehozásában.

Előadásában a Mangueira emléket állított Izabella brazil régensnőnek is, aki a 19. században aláírta a rabszolgák felszabadításáról szóló törvényt és a Caxias hercegének, a 19. századi hadvezérnek és politikusnak, akit a brazil hadsereg patrónusának neveznek.

A Rio nyomornegyedében felnőtt Marielle Francót 2016-ban választották be a városi önkormányzatba. A fekete politikust, a melegek jogaiért kitartóan küzdő emberi jogi aktivistát tavaly gyilkolták meg. Többen politikai gyilkosságra gyanakodnak, a máig feltáratlan ügy tüntetések sorozatát indította el a dél-amerikai országban. 

A péntek óta tartó riói karneválon 30 szambaiskola lépett fel, de csak a tavalyi karnevál 14 legjobbja volt versenyben.

A Mangueira kedden, majd a győztes szerdai kihirdetésekor mutatta be a Franco arcmásával díszített zászlók övezte produkcióját.

A zsűri az előadás, a kosztümök és a táncosoknak színpadot biztosító gépkocsik összhangját dicsérte produkciójában.

(MTI)