Rita Ora, a rendőrkutya seperc alatt kiszagolja a ragadozó madaraknak célzott mérgező csalit! (VIDEÓ)

2018. december 14. - 14:59 | Belföld

A rendőrség pénteken bemutatta a speciálisan képzett rendőrkutyát, Rita Orát.

Rita Ora, a rendőrkutya seperc alatt kiszagolja a ragadozó madaraknak célzott mérgező csalit! (VIDEÓ)
Fotók: Paraméter - további képekért kattints!

A rendőrkutya képes kiszagolni azokat a veszélyes kémiai anyagokat, amelyeket mérgezett csalik előállításához használnak, és ragadozó madarakat mérgeznek velük.

Rita Ora, a schnauzer szuka az egyike annak a kevés rendőrkutyának Európában, amely a mérgezett csalik keresésére specializálódott.

A csehországi Gloria Leones tenyészállomásról származó kétéves kutyát Martin Hupka rendőr mutatta be.

„Rita Ora három hónapos kiképzése novemberben ért véget, viszont ezt követően is folyamatban lesz képességeinek fejlesztése egészen addig, amíg a rendőrség kötelékében áll. Emellett másfél éven keresztül rendszeresen vizsgákon vesz majd részt, akárcsak a rendőrök” – nyilatkozta Hupka, majd hozzátette: a rendőrkutyák általában 8-10 éves korukig szolgálnak, így becslései szerint Rita Ora még legalább hat évet tölthet aktívan rendőrkutyaként.

Hupka szerint fajtájából kifolyólag Rita Ora önfejű természetű, viszont nagyon szeret terepen dolgozni, mozogni, különféle akadálypályákat abszolválni. Kiképzésének köszönhetően a nyílt és a zárt területeken egyaránt képes észlelni a méreg jelenlétét.

„Az állatok megölését mérgezett csalétekkel az egyik legsúlyosabb környezeti bűncselekménynek tartjuk. A veszély mértéke és a következmények nemcsak a szabadon élő állatokra, hanem a háziállatokra, a természet biodiverzitására és az emberre is veszélyt jelent.” – nyilatkozta a bemutatón Mário Kern, az Országos Rendőr-főkapitányság veszélyes anyagokkal és környezettel kapcsolatos bűnözéssel foglalkozó szakértője, majd hozzátette: 2017-ig 25 ilyen esetet dokumentáltak.

Kern elmondta, mivel az emberek rendszeresen jelentik a hasonló bűncselekményeket, közös erővel képesek felvenni a harcot ellene.

Rita Ora képes kiszimatolni például a mérgezett húst, majd ugatással jelzi a kapást, a kémiai anyaghoz nem ér hozzá. Ritához hamarosan csatlakozik még egy speciálisan képzett kutya, Nero. A német juhászkutya társával átfésüli azokat a területeket is, amelyeken ragadozó madarak tetemeire bukkantak.

A kutyák emellett olyan házkutatások során is kiváló segítői a rendőröknek, amelyek során bizonyos kémiai anyagokat keresnek.

A Szlovákia Ragadozóinak Védelme együttműködésének eredménye, hogy sikerült speciálisan képzett rendőrkutyákat szerezni.

„Meggyőződésünk, hogy az egyedülálló rendőrkutyák segítségével a lehető legnagyobb mértékben sikerül csökkentenünk a ragadozó madarak mérgezésével kapcsolatos bűncselekmények számát” – jelentette ki Jozef Chavko, a Szlovákia Ragadozóinak Védelme nevű szervezet elnöke, majd hozzátette, idén már 71 ragadozó madár vált mérgezés áldozatává, köztük értékesebb fajok: két királysas és kilenc rétisas.

„A megmérgezett ragadozók összesített eszmei értéke 136 740 euró” – hangsúlyozta a szervezet elnöke.

Az elmúlt időszakban gyakran előfordult, hogy mérgezett madarak tetemeit találták meg az országban, az elmúlt 11 hónapban 18 esetet regisztrált a rendőrség. 2015 tavaszán több ragadozó madár, egerészölyv tetemére, valamint egy karbofuránnal szennyezett sertéstüdőre bukkantak a Csallóközben, Balony környékén. A helyi vadászszervezet bizonyos tagjai állítólag ilyen módon akarták azt elérni, hogy az apróvadállomány magasabb legyen. Az üggyel kapcsolatos bírósági tárgyalás október végén kezdődött meg.

Idén ugyancsak októberben Negyeden (Vágsellyei járás) találtak mérgezett rétisasokat, márciusban Tardoskedden találtak elhullott ragadozómadarakat. A három egerészölyvet, valamint a két barna rétihéját feltételezhetően elpusztult galambok és fácánok tetemei által mérgezték meg. 2017 decemberében egy mérgezett királysas tetemére bukkantak Deákin.

(tt)