Ritka filmrészlet került elő Raul Wallenbergről

2017. május 26. - 10:55 | Kultúra

Raul Wallenberggel, a második világháború alatt Budapesten több ezer zsidót megmentő svéd diplomatával készült ritka filmrészlet került elő a svéd televízió (SVT) archívumából. 

Ritka filmrészlet került elő Raul Wallenbergről
Fotó: Wikipédia

A 25 perces filmrészletet szerdán este mutatta be az SVT kulturális hírműsora.

"Annyira megható, varázslatos" - mondta Wallenberg húga, a 96 éves Nina Lagergren, miután megtekintette a felvételt. Utoljára 1944 júliusában látta a bátyját, mielőtt elutazott volna Budapestre, ahol a svéd követségen dolgozott.

"Semmi kétség, felismerhetők a mozdulatai, nagyon jellemző, ahogy a kezét a térdére teszi" - fűzte hozzá a testvére.

A felvétel 1940 nyarán készült, a 29 éves Wallenberg egy polgári védelmi gyakorlat önkénteseit instruálja egy lőgyakorlaton.

A svéd diplomata életének kutatója, Kovács Gellért svéd-magyar kutató ismerte fel Wallenberget a felvételen, amelyet egy más témával foglalkozó áprilisi bemutatón látott.

A Budapesten dolgozó Wallenberg különleges útleveleket állított ki magyarországi zsidóknak, hogy megmentse őket a deportálástól. 1945-ben a szovjetek fogságába esett, és a Szovjetunióba szállították, ahol a jelentések szerint 1947 júliusában elhunyt. Ugyanakkor állítólag később még látták élve, ezért sokáig élt a remény, hogy később halt meg.

Az 1912-ben született Wallenberget hivatalosan 2016 októberében nyilvánították halottá, 70 évvel eltűnése után. A svéd adóhatóság nyilvántartása szerint viszont hálának dátuma 1952. július 31.

A szovjet hatóságok 1989-ben adták át Wallenberg útlevelét és egyéb személyes tárgyait a néhai diplomata családjának.

(MTI)

Címkék: Raoul Wallenberg