Ritka madárfajok megőrzését célzó programot fogadott el a kormány 

Jobb védelmet kap a siketfajd, a vándorsólyom, a békászó sas, a fülesbagoly és több ritka madárfaj. A kormány ma további három madárvédelmi terület programját hagyta jóvá a 2019-2048-as időszakra, amelyek konkrét intézkedéseket tartalmaznak a ritka fajok megőrzésére a Polyána, a Szlovák Paradicsom és a Kócs-hegység területén. 

Ritka madárfajok megőrzését célzó programot fogadott el a kormány 
Fotó: pixabay

„A madárvédelmi területek programja az egyes madárfajokra „szabott” intézkedések halmaza. Minden egyes faj esetében meghatározzák az állomány kedvező állapotának eléréséhez és fenntartásának szükséges célokat és teendőket”

– jelentette ki Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

A 3 jóváhagyott dokumentumban számos olyan fajra vonatkozik, amelyek állománya az értékelések alapján rossz állapotban van, ilyen például a siketfajd, a Szlovák Paradicsom esetében a nyírfajd is, valamint a fekete gólya, a Polyánában pedig az erdei pacsirta, a fehérhátú fakopáncs és további madárfajok. Az intézkedések magukban foglalják a gazdálkodás korlátozásáért járó kompenzációt.

Az utóbbi három évben a kormány több intézkedést hozott a veszélyeztetett fajok és élőhelyeik védelme érdekében. 2018-ban a kabinet elfogadta a siketfajd és a nyírfajd fajvédelmi programját. Ráadásul 1262 hektárral bővült azon beavatkozásmentes területek kiterjedése, ahol ezek a védett állatok élnek.

Ezekben a napokban tárgyalja a parlament a vonatkozó törvényt, amely átfogó megoldást jelent a természetvédelem legfontosabb problémáira.

„A zöldtárca számára Szlovákia legértékesebb területeinek védelme kiemelt fontosságú. A természetvédelmi törvény módosítása véget vet a nagy kiterjedésű fakitermelésnek a nemzeti parkokban, és 17 év után bővíti az állami természetvédők hatáskörét”

– mondta Sólymos.

Jelenleg a természetvédők csaknem kizárólag a legmagasabb, 5-ös védettséget élvező területeken képesek megakadályozni a fakitermelést. Ezek aránya pedig a legkisebb a nemzeti parkokban. A módosításnak köszönhetően ez a jogkör több mint 400 ezer hektárnyi értékes területre terjed ki, amely Szlovákia területének közel 10% -át jelenti.