Hibaüzenet

Notice: unserialize(): Error at offset 22 of 27 bytes in variable_initialize() (line 935 of /var/www/parameter.sk/web/includes/bootstrap.inc).

Ritka, nagyméretű rózsaszín gyémántot árvereznek el

Egy csaknem 19 karátos, nagyméretű rózsaszín gyémántot árverez el Genfben a Christie's aukciósház, a gyűrűbe foglalt drágakőért akár rekordot jelentő 30-50 millió dollár közötti összeget is fizethetnek a novemberi liciten.

A 18,96 karátos, szögletesre csiszolt Pink Legacy (Rózsaszín örökség) nevű kő a legnagyobb élénk fantázia rózsaszín gyémánt, amelyet valaha eladásra kínált a Christie's.

Fotó: Christie's

Az aukciósház szerint a pazar drágakő a De Beers vállalatot a világ legnagyobb gyémánttermelőjévé és -kereskedőjévé tevő Oppenheimer család gyűjteményének része volt.

A legtöbb rózsaszín gyémántban egy-egy másodlagos szín is megjelenik - lila, narancs, barna vagy szürke -, ám a Pink Legacyben nyoma sincs egyetlen más árnyalatnak, ez teszi kivételesen ritka darabbá.

A Christie's történetének csaknem 250 éve alatt eddig mindössze négy tiszta, élénk fantázia rózsaszín, tíznél magasabb karátú gyémántot kínáltak eladásra. Ezek egyike tartja a legmagasabb karátonkénti áron elkelt rózsaszín gyémánt aukciós rekordját. A csaknem 15 karátos Pink Promise (Rózsaszín ígéret) nevű kőért 2,17 millió dollárt fizettek karátonként a Christie's tavaly novemberi hongkongi árverésén. A gyűrűbe foglalt, ovális alakú, élénk fantázia rózsaszín kő 32,4 millió dollárért cserélt gazdát. 

A november 13-i aukciót megelőzően a Pink Legacyt Hongkongban, Londonban és New Yorkban is kiállítják.

)MTI)