A rizikós országokból érkező alkalmazottaknak negatív koronavírustesztet kell majd felmutatniuk

2020. augusztus 14. - 09:49 | Belföld

Ján Mikas országos tiszti főorvos a csütörtöki szakmai konzílium után közölte, a rizikós országokból érkező munkavállalóknak valószínűleg fel kell majd mutatniuk negatív koronavírustesztet, erről az intézkedésről azonban még tárgyalnak a munkaadókkal.

A rizikós országokból érkező alkalmazottaknak negatív koronavírustesztet kell majd felmutatniuk
Fotó: TASR - illusztráció

Az intézkedés alapján azok a munkavállalók, akik rizikós országból érkeznek, egészen addig nem állhatnak majd munkába, amíg fel nem mutatják a negatív koronavírustesztjüket, valamint az illetékes regionális közegészségügyi hivatalnál való regisztrálásról kiállított igazolást.

A tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy figyelmeztették a nagy vállalatokat és a munkaadókat, hogy frissítsék a cégen belül bevezetett járványügyi intézkedéseiket, és készüljenek fel arra a lehetséges forgatókönyvre, hogy több alkalmazottjuk is megfertőződik.

„Erre azért van szükség, mert ezekbe a cégekbe gyakran olyan emberek kerülnek, akik rizikós országokból érkeznek, elterjeszthetik a fertőzést, és ezáltal jelentős mértékben megnövekedne nálunk a pozitív esetek száma” – mondta Mikas.

A tiszti főorvos hangsúlyozta, ezt a lépést a cégek érdekében teszik, a munkaadókkal azonban még tárgyalniuk kell.


(TASR)

Címkék: koronavírus