Robert Fico csak a neki tetsző médiával áll szóba, szerinte négy szerkesztőség a kormánnyal szemben „ellenséges állásponton van”

2023. november 20. - 14:11 | Belföld

Megszakítja a kommunikációt a neki nem tetsző médiával Robert Fico miniszterelnök, szerinte ugyanis egyes szerkesztőségek nem teljesítik törvényes kötelezettségüket. Elismeri ugyan, hogy a kormánynak is tájékoztatási kötelezettsége van, de szerinte a Markíza televízió, a Denník N, a Sme és az Aktuality hírportál nem tájékoztat az „igazságnak megfelelően”, és ellenséges a kormánnyal. Azt nem tudni, hogy a kommunikáció megszakítása csak a kormányfőre vagy a kormányára is vonatkozik-e. Ezzel a négy szerkesztőséggel már korábban is problémája volt Ficónak.

Robert Fico csak a neki tetsző médiával áll szóba, szerinte négy szerkesztőség a kormánnyal szemben „ellenséges állásponton van”
Fotó: TASR

A kormányfő nem áll szóba négy szerkesztőség, a Markíza televízió, a Denník N, a Sme és az Aktuality hírportál munkatársaival, tájékoztatott ma a kormányhivatal a TASR állami hírügynökség közvetítésével. Az említett szerkesztőségek újságíróit ma még beengedték a kormányhivatalba, a Sme közvetíthette is a miniszterek rövid sajtótájékoztatóit is a kormány ülése után. Robert Fico a cikkünk megírásáig még nem tartott sajtótájékoztatót.

A kormányhivatal által kiadott állásfoglalás szerint Fico tiszteletben tartja, hogy a közhatalom szerveinek a vonatkozó előírások alapján kötelességük tájékoztatni a médiát a tevékenységükről. Fico szerint azonban ennek a kötelességnek a célja a nyilvánosság valóságnak megfelelő, sokoldalú és gyors tájékoztatása.

A kormányfő úgy véli, hogy ezek a sajtótermékek már az új kormány létrejöttének első óráitól nem teljesítik saját kötelezettségüket, és nem garantálják a „nyilvánosság igaz, sokoldalú és gyors tájékoztatását a közhatalom szerveinek tevékenységéről”. Fico ehhez még hozzátette, hogy „különösen a kormány és a kormány elnöke” tevékenységéről nem tájékoztatnak.

Fico úgy érzi, hogy az állásfoglalásban megnevezett szerkesztőségeknek ellenséges politikai álláspontjuk van, amely mindenekelőtt a „hamis, nem teljes információk közlésén vagy az információk elhallgatásán” alapszik.

Nem ez az első támadás, Fico a népre hivatkozik

A kormányhivatal már több mint egy hete felfüggesztette ennek a négy szerkesztőségnek az akkreditációját, akkor azt állította Fico, hogy „felülvizsgálják” azt. A kormányfő a Smer pénteki közgyűlése után is az ellenséges médiára panaszkodott.

„Tudjuk, hogy a kormány jelenlegi összetétele áthúzza a média és a nonprofit szervezetek számításait, de mi a néptől kaptuk a felhatalmazást, amely Szlovákiában egyedül dönthet, és csak a népnek tartozunk felelősséggel” – mondta Fico.

Azt a nyilatkozat nem tartalmazza, hogy pontosan mit jelent az, hogy „Robert Fico megszakítja a kommunikációt bizonyos médiával”, például hogy ez vonatkozik-e az egész kormányra, minden minisztériumra stb.

Fico ezt a lépését az előző kabinet döntéséhez hasonlítja, amely a COVID 19 járvány idején korlátozta a dezinformációt terjesztő média mozgásterét. Fico most is kétségbe vonta az oltás hatékonyságát.

A kormány előtt tiltakoznak az újságíróhallgatók

A kormányhivatal előtt ma a Komensky Egyetem újságírószakos hallgatóinak kezdeményezésére tiltakozóakció zajlott. A diákok nyílt levelet írtak Ficónak és Peter Pellegrini házelnöknek, amiben azt követelik, hogy minden akkreditált újságírónak tegyék lehetővé a munkája végzését, és hagyjanak fel a sajtó támadásával.

- lpj -