Robert Ficót kihallgatják a pozsonyi rendőr-főkapitányságon (VIDEÓ)

2021. február 18. - 10:49 | Belföld

Az exkormányfő nem akarta részletezni, hogy milyen ügyben hallgatják ki.

Robert Ficót kihallgatják a pozsonyi rendőr-főkapitányságon (VIDEÓ)
Fotó: TASR

Az Aktuality.sk információi szerint Robert Fico korábbi miniszterelnököt csütörtökön délelőtt kihallgatják a rendőr-főkapitányság pozsonyi épületében.

A lap szerint Fico minden bizonnyal tanúvallomást teszt, a Smer elnöke azonban nem akarta részletezni, hogy milyen ügyről van szó, csupán annyit közölt, a magánügye, hogy mit keres a rendőrségen, és az újságíróknak semmi közük hozzá.

Michal Slivka rendőrségi szóvivő a TASR érdeklődésére közölte, a folyamatban lévő üggyel kapcsolatban nem adhatnak tájékoztatást.

Nem kizárt, hogy Fico az egykori gazdaságügyi minisztere, Peter Žiga ügyében tesz tanúvallomást., akinek a cégénél február elején razziázott a NAKA.

Peter Žiga családjának cége a Taper, amelynek ő maga 2006-tól szerepel a társaság szerveiben. A vállalat azóta a legnagyobb fakereskedővé vált Szlovákiában, és a Markíza információi szerint éppen ezzel a tevékenységével volt összefüggésben a razzia is.

A NAKA ugyanakkor tavaly decemberben – valószínűleg Monika Jankovská korábbi smeres igazságügyi államtitkár vallomása alapjánmeggyanúsította Žigát. A DenníkN szerint Jankovská azt vallotta, hogy Žiga rajta keresztül próbálta lefizetni Katarína Pramukovát, a Legfelsőbb Bíróság bíróját, aki a bősi vízerőmű ügyében volt hivatott dönteni. Žiga állítólag 100 ezer eurót vitt Jankovskának, amit aztán oda kellett adnia a bírónőnek. Jankovská szerint azonban Pramuková így is az ország javára döntött, a kenőpénzt pedig nem fogadta el.

Nagy valószínűség szerint a Szlovák Köztársaság és a Szlovák Villamos Művek között kialakult ügyről van szó a bősi vízerőmű üzemeltetői szerződésének érvényességét illetően. Az ügy 2007 óta húzódott, 2015-ben viszont a Pozsonyi Kerületi Bíróság úgy ítélte meg, hogy a szerződés érvénytelen, a vízerőművet pedig az állam üzemeltetheti. A villamos művek fellebbezett az ítélet ellen, ezt viszont 2016-ban a Legfelsőbb Bíróság elutasította.


(Aktuality.sk/TASR/para)