A robotok segíthetik a depressziósokat

2019. június 7. - 14:11 | Tech

Mesterséges intelligenciájú robotok segíthetik a mentális betegségben szenvedőket egy ausztrál kutatás szerint.

A robotok segíthetik a depressziósokat
Fotó: roboticvison

Az ausztrál robotkutató-központ, az Australian Centre for Robotic Vision és a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói szerint a szociális robotok sokat segíthetnek azoknak, akik különböző mentális problémákban, például depresszióban, drog- és alkoholfüggőségben vagy táplálkozási zavarban szenvednek.

Nicole Robinson kutató szerint a robotokkal végzett munka abban is segít, hogy kiiktatja az egészségügyi munkatárssal személyesen, szemtől szemben végzett terápia esetleges negatív hatásait, például az előítéleteket és a megbélyegzést.

Kiemelte: a robotok egy önállóan végzett program vagy szolgáltatás során segíthetik az érintetteket úgy, hogy interakcióikkal a céljaik eléréséhez vezető úton tartják őket.

„Kutatásunk célja nem az, hogy helyettesítsük az egészségügyi szakembereket, hanem hogy azonosítsuk azokat a hiányosságokat, amelyeknél a szociális robotok hatékonyan segíthetnek az érzékeny témák felszínre hozatalában és az olyan problémák azonosításában, amelyek kezeléséhez szakemberekre van szükség”

– mondta Robinson.

„Az orvosok így sokkal személyesebb és nagyobb kihívást jelentő feladatokra tudnak koncentrálni” – emelte ki a szakértő.

MTI