Rohamosan terjed a vírus a pozsonyi hajléktalanok közt, újabb gócpont alakult ki

2021. január 21. - 08:45 | Belföld

Új koronavírus-gócpontot találtak a héten Pozsonyban: a hajléktalanok rendszeres szűrése során kimutatták, hogy a vírus elkezdett veszélyesen terjedni a körükben.

Rohamosan terjed a vírus a pozsonyi hajléktalanok közt, újabb gócpont alakult ki
Fotó: TASR - illusztráció

Erről Matúš Vallo, Pozsony polgármestere tájékoztatott csütörtökön. A hajléktalanok számára a vereknyei Hradská utcán kialakított úgynevezett karanténvároska kapacitását az elmúlt három napban már másodszor kellett növelni, jelenleg száz személy befogadására képes. A főváros szerint azonban napokon belül ismét megtelik.

„A hajléktalan emberek közül új fertőzötteket most már csak krízis üzemmódban helyezhetünk el, amire a következő tesztelés után számítunk, ugyanis hiányzik a személyzet és a férőhely is” – mondta ennek kapcsán a polgármester.

A főváros éppen ezért segítséget kér az önkéntesektől, a gondoskodást ugyanis a nap 24 órájában biztosítani kell számukra.

„Szükség lesz ugyanakkor az állam segítségére is az új fertőzöttek elhelyezésében, például bizonyos karanténközpontokban, amelyeket az első hullám idején használtak, hogy ne értékeljük alul ezt a problémát és minden szükséges lépést megtegyünk orvosi és higiéniai szempontból is” – tette hozzá Vallo.

A polgármester figyelmeztet, a hajléktalanok veszélyeztetett csoport, ugyanakkor potenciális kockázatot is jelentenek a fertőzés terjedése szempontjából.


(TASR/para)