RÖHEJ: Az elítélt és körözött Dávid Brtva megjelent a bíróságon, és senki nem csukta le!

Jogerősen kilenc évre ítélték a BMG-Horizont ügyben, és néhány napja európai elfogató parancsot is kiadtak ellene.

RÖHEJ: Az elítélt és körözött Dávid Brtva megjelent a bíróságon, és senki nem csukta le!
Dávid Brtva (Fotó: TASR)

Jozef Majský egykor strómanként helyezte Dávid Brtvát és Patrik Pachingert a BMG Invest és a Horizont Slovakia cégek élére. Miután a társaságok becsődöltek, nyoma veszett 170 ezer szlovákiai mintegy 62,78 milliárd koronás (közel 2 milliárd eurós) spórolásának. Később a Horizont ügyfelei ennek töredékét kapták csak vissza.

Brtvát jogerősen kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság, és mivel a büntetése nagy részét már letöltötte vizsgálati fogságban, kérvényezte a Specializált Büntető Bíróságnál, hogy a fennmaradó részt engedjék el. Márciusban, amikor meghozták az ügyükben a végső döntést, egyúttal benyújtotta kérvényét, hogy a büntetés végrehajtását halasszák el. A Specializált Büntető Bíróság azonban ezt májusban elutasította, egyúttal kiadta ellene az elfogató parancsot.

Mivel később olyan információk merültek fel, hogy Csehországban tartózkodik, június 6-án nemzetközi elfogató parancsot is kiadtak ellene. Egy nappal később azonban Brtva megjelent a Nagyszombati Járásbíróságon, ahol a feltételes szabadlábra helyezését kérte.

A szlovák köztévé közölte, hogy a tárgyalása után szabad emberként távozott, mivel senki nem ellenőrizte le a nyilvántartásban, hogy egy elítélt személyről van szó, aki ellen nem mellesleg elfogató parancs is érvényben van. Brtva ráadásul a tárgyalás után még nyilatkozott is a sajtónak.

Az SaS szerint világszintű ritkaság, ami a szlovák igazságszolgáltatásban történik. "Semmi sem teszi nyilvánvalóbbá a szlovák igazságszolgáltatásban uralkodó káoszt és korrupciót" - szögezték le. Hasonlóan felháborítónak és megbocsáthatatlannak tartják annak megengedését, hogy Jozef Majský orvosi igazolásai miatt évek óta távol marad a tárgyalásoktól, és ezzel akadályozza, hogy az eljárást lefolytassák. Alojz Baranik a büntetőjogi szervekhez és Gál Gábor igazságügyi miniszterhez fordult, és azt követeli, vizsgálják ki alaposan ezt az ügyet, és vonják le a következtetéseket.

(TASR)