Roma közösségi központ létesül Dunaszerdahelyen

2018. október 26. - 12:40 | Régió

Holokausztmúzeum, sportpálya és nyári amfiteátrum is létesülhet rövidesen egy roma közösségi központon belül Dunaszerdahelyen. A projekt 237 ezer eurós állami támogatásból valósul meg.

Roma közösségi központ létesül Dunaszerdahelyen
Fotók: Paraméter

A projekt beindítása Ravasz József, a dunaszerdahelyi Romológiai Kutató- és Módszertani Intézet igazgatójának nevéhez fűződik. „A roma közösségi központ küldetése, hogy prezentálja a térségben élő romák kultúráját, és segítsen a gyerekeknek, akik azzal küzdenek, hogy felvegyék a versenyt más nemzetiségű társaikkal” – hangsúlyozta a romológus.

Ravasz elárulta, A magyarajkú romák Kárpát-medencei reformja nevű program első állomása Dunaszerdahely, ahol a várossal együtt roma közösségi központ kiépítésén dolgoznak. „Az önkormányzat 30 ezer euróért jutott hozzá a Karcsai úti Műszaki Szakközépiskolával szemben található épülethez, amely a felújítási munkálatokat követően a központ székhelye lesz” – mondta.

Az elképzelések szerint az épületben egy csallóközi roma holokausztmúzeumot alakítanának ki, az alsó szinten lévő helyiségekben pedig kiállításokat szerveznének. Ravasz József bízik abban, hogy sikerül megvásárolni az épület mellett lévő területet, ahol sportpályát és nyári amfiteátrumot alakítanának ki a gyerekeknek. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a roma értelmiségi fiatalokat egy közös tető alá hozzuk. A szünidőben nyári egyetemet, alkotótáborokat rendeznénk a képzőművészet, az irodalom és a zene jegyében” – magyarázta.

Ravasz szerint jó úton haladnak, ezért bízik benne, hogy akár már jövő nyáron megkezdheti tevékenységét a roma közösségi központ. Az intézmény működtetése ötéves programterv alapján a megye hatáskörébe tartozik.

A Kárpát-medencei program támogatója a győri Romano Kraj egyesület, valamit az ugyancsak magyarországi RK Reintegrációs és Tanácsadó egyesület Oláh Mátyás Zoltán vezetésével, aki a dunaszerdahelyi Romológiai Kutató- és Módszertani Intézetben szerzett képesítést. „Közös célunk hozzájárulni a Kárpát-medencében élő, közel hárommilliós roma közösséget érintő oktatási, munkahelyteremtési és lakhatási problémák megoldásához.”

A munka-, szociális és családügyi minisztérium által kiírt támogatást a város sikeresen pályázta meg, a közösségi központ kialakítására tehát 237 ezer eurós állami támogatás áll rendelkezésükre.

Bubniaková Júlia, Dunaszerdahely hivatalvezetője érdeklődésünkre megerősítette, jelenleg a közbeszerezési folyamat ellenőrzése zajlik, majd az ellenőrzési folyamat lezárását követően kezdődhet meg az épület felújítása. A közbeszerzést a dunaszerdahelyi Štefan Gavlíder-GAGAKO-STAV nyerte.


(fl)