Romaellenes kijelentései miatt bűnösének találta a bíróság Kotleba képviselőjét, távozik a parlamentből

2019. szeptember 3. - 12:01 | Belföld

Milan Mazurek, a Kotleba-féle ĽSNS képviselője távozik a parlamentből.

Romaellenes kijelentései miatt bűnösének találta a bíróság Kotleba képviselőjét, távozik a parlamentből
Fotó: TASR

A Legfelsőbb Bíróság kedden bűnösnek találta Milan Mazureket romaellenes kijelentései miatt, amelyeket a zsolnai Frontinus rádióban mondott.

A Denník N úgy tudja, a bíróság döntése értemében 10 ezer euróra büntették, és amennyiben Mazurek nem fizeti ki ezt az összeget, féléves feltételes börtönbüntetést kap. A bíróság ezzel súlyosbította a bazini Speciális Bíróság által tavaly elsőfokon kiszabott büntetést, amely 5 ezer euró volt. Az ítélet jogerős.

A bíróság faji, nemzetiségi, etinkai hovatartozás, illetve meggyőződés miatti gyalázkodás és gyűlöletkeltés ügyében találta bűnösnek a képviselőt, az alkotmány alapján pedig ez azt jelenti, hogy távoznia kell a parlamentből. A rádióműsor egészének kontextusában a szavai az ügyész szerint kimerítik a rasszizmus és a romák elleni uszítás fogalmát. Milan Mazurek már nem parlamenti képviselő – erősítette meg a TASR-nek Juraj Blanár (Smer-SD), a parlament mentelmi bizottságának elnöke. Mivel Mazureket szándékosan elkövetett rasszista bűncselekmény miatt jogerősen elítélték, ezért automatikusan elveszítette képviselői mandátumát, tette hozzá Blanár. Helyét Milan Špánik veszi át a ĽSNS frakciójában.

„Az első fokon kiszabott 5000 eurós bírságot a fellebbviteli bíróság túlságosan alacsonynak ítélte a képviselő vagyoni helyzetéhez viszonyítva” - indokolta az ítéletet Peter Paluda, a bírói szenátus elnöke. A szenátus eltekintett attól, hogy Mazureket a roma holokauszttal foglalkozó tanfolyam elvégzésére kötelezze, mivel ezt nem tartja szükségesnek. Az ügyész szigorúbb ítéletet javasolt, feltételes szabadságvesztés kiszabását próbaidővel, a bíróság ezt is elutasította.

„Az elsőfokú eljárás során a bíróság nem vette figyelembe, hogy pozitív dolgok is elhangzottak a rádióműsorban az adott etnikummal kapcsolatban. Valójában itt nem is a pénzbírság a valódi büntetés, hanem hogy az ítélettel megszűnik egy parlamenti képviselő mandátuma” - jelentette ki Mazurek a bíróságon.

Mazurek például azt mondta, hogy "150 millió eurót használnak fel a cigány közösségből származók házaira", hozzátéve, hogy "olyan emberek házaira, akik soha semmit az országunk és a nemzetünk javára nem tettek, éppen ellenkezőleg, aszociális módon élnek s kizsigerelik a szociális rendszerünket".

"Ránk, akik tisztességesen élünk és dolgozunk, tesz az állam, miközben ezeknek az aszociálisoknak ingyen ad mindent" - fogalmazott.

A Frontinus rádió 15 ezer eurós bírságot kapott a műsor sugárzásáért a Sugárzási Tanácstól.

A romákra tett gyalázkodó kijelentése után a zsolnai rendőrség elkezdett foglalkozni az üggyel, a nyomozást később átvette a NAKA.

Nem először fordult elő, hogy Mazurek bajba került szélsőséges kijelentései miatt: 2016-ban a képviselő szintén megbotránkoztató kijelentéseket tett a közösségi hálón. Akkor az ügyészség ejtette az ügyet.


(Denník N/TASR/para)