Románia elcsábítaná a Volkswagen Törökországba tervezett üzemét

2019. november 5. - 13:31 | Külföld

Románia megfelelő feltételekkel rendelkezik a Volkswagen eredetileg Törökországba tervezett üzemének felépítéséhez a brassói német gazdasági klub elnöke Werner Braun szerint.

Románia elcsábítaná a Volkswagen Törökországba tervezett üzemét
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

"Románia megfelelően képzett, és az országba települt autóipari beszállító cégeknek köszönhetően járműipari technológiai tapasztalatokkal is rendelkező munkaerővel rendelkezik"

- mutatott rá Werner Braun újságíróknak a romániai Sinaia üdülővárosban.

A Volkswagen eredetileg Törökországban, Izmir közelében, Manisa városban készült egy gyártóüzemet lépesíteni, amelynek beruházási költségét a német Automobilwoche autóipari szaklap a Volkswagen részéről 1,2-1,5 milliárd euróra, a beszállító cégek részéről pedig további egymilliárd euróra becsülte. Az autóipari üzemberuházás mintegy négyezer munkahelyet teremtene.

A Volkswagen Törökország szíriai katonai akciója miatt napolta el döntését a beruházás megvalósításáról.

Értesülések szerint a Volkswagen Bulgáriát részesítené előnyben az üzem alternatív telephelyeként, de Románia is jelezte készségét a beruházás befogadására. Mégpedig azzal az indokkal, hogy az országba települt számos német vállalatnak köszönhetően a helyi munkaerő már elsajátította a német munkakultúrát. A politikai környezet azonban Romániában nem eléggé stabil és korrupciós vádakkal terhelt, ezért "meglehetősen problémás" Werner Braun szerint.

(MTI)

Címkék: Volkswagen