Romániában az utóbbi hónapban megduplázódott a kimutatott Covid-fertőzések száma

2023. február 27. - 18:49 | Külföld

Romániában negyedik hete emelkedik, január vége óta megduplázódott az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma - tudatta hétfőn az egészségügyi minisztérium.

Romániában az utóbbi hónapban megduplázódott a kimutatott Covid-fertőzések száma
Illusztrációs felvétel (TASR)

A tárca az utóbbi négy hónapban már nem naponta, hanem hetente közölt összesített adatokat a világjárvány romániai terjedéséről és áldozatok számáról. A hétfőn publikált adatsor szerint az utóbbi héten 5211 új fertőzést azonosítottak, 120 százalékkal többet, mint január utolsó hetében.

A járványgörbe legutóbb tavaly október elején, a hatodik - és mindeddig utolsó - járványhullám leszálló ágán volt ezen a szinten. Az utóbbi hónapban 45 százalékkal 1181-re emelkedett a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek száma, az intenzív terápiában részesülő súlyos eseteké pedig 20 százalékkal 141-re nőtt.

Romániában mintegy 70-75 ezer fertőzésgyanús páciensen végeznek Covid-tesztet hetente: az utóbbi hónapban megduplázódott a "találati arány", az utóbbi héten a tesztek 7,2 százaléka lett pozitív.

A légúti megbetegedések száma február közepén növekedni kezdett, és ismét heti 100 ezer fölé emelkedett az országban. Az utóbbi héten majdnem kétszer annyi Covid-fertőzést jelentettek, mint - tünetek alapján diagnosztizált - influenzás megbetegedést. A laboratóriumi vizsgálatokkal igazolt influenzafertőzések száma (heti kb. 500) alig egy tizede a koronavírus-fertőzések számának.

A múlt héten 29 koronavírussal fertőzött beteg hunyt el Romániában. Az áldozatok számának csökkenő tendenciája nem torpant meg az év eleje óta.

A koronavírus-fertőzést éppen három éve, 2020. február 27-én mutatták ki először az országban. A 19 millió lakosú Romániában 67 704 halálesetet írnak a koronavírus-fertőzés számlájára. A járvány első évében 20 287, a másodikban 43 066, a harmadikban pedig 4351 koronavírus-fertőzéssel nyilvántartott ember halt meg Romániában.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: