Romániában a Facebook attól hangos, hogy Putyin és Trump Orbánnak ajándékozza Erdélyt

2017. január 23. - 08:45 | Külföld

Rohamosan terjed Romániában a Facebookon a dcnews.ro egyik álhíre, miszerint Erdélyt vissza fogják csatolni Magyarországhoz. A cikk szerzője, Alexendru Cumpanasu hatalmas összeesküvés-elméletet lát Putyin februári budapesti látogatása mögött.

A cikk részleges magyar fordítása egy stux.hu nevű oldalon is megjelent - ahol érdekes módon más cikk nincs is. Ott a szerző arra figyelmeztet, hogy a sztori futótűzként terjed Romániában, főleg a Facebookon.

A cikk arról számol be, hogy Putyin február 2-i látogatása után 13 nappal Donald Trump is Budapestre utazik, az egész mögött pedig az áll, hogy a két elnök újra felosztja egymás között Európát. Mivel Putyin leghűségesebb szövetségese a térségben Orbán Viktor, éppen ezért Budapest az új európai rendről szóló tárgyalások helyszíne.

Cumpanasu szerint Orbán Viktor már meg is állapodott az oroszokkal és az amerikaiakkal arról, hogy Erdélyt Magyarországhoz csatolják.

A sztori természetesen óriási hazugság, az sem igaz, hogy Donald Trump februárban Magyarországra menne. Eddig egyetlen hivatalos külpolitikai találkozóját hozták nyilvánosságra, és aszerint a brit miniszterelnököt fogadja a jövő héten Washingtonban. Budapesti, illetve európai utazásról eddig szó sem volt.

444.hu