A románok kétharmada szerint a világjárványt a "globális elit" idézte elő

2022. február 4. - 20:32 | Külföld

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a románok kétharmada egyetért azzal az állítással, miszerint a koronavírus-járványt a "globális elit" idézte elő, hogy ellenőrzése alá kényszerítse a világ lakosságát.

A románok kétharmada szerint a világjárványt a "globális elit" idézte elő
-illusztráció- (Fotó: AP)

Ezt az INSCOP közvélemény-kutató intézet mutatta ki pénteken ismertetett felmérésében, amelyet január 11. és 18. között telefonos módszerrel végeztek három százaléknál nem nagyobb hibalehetőséget garantáló országos reprezentatív mintán.

A mérés szerint a megkérdezettek alig 28,4 százaléka volt azon a véleményen, hogy a koronavírus-járvány természetes módon alakult ki, miként az emberiség történetének korábbi világjárványai.

A válaszadók 28,5 százaléka hisz egy olyan globális terv létezésében, amely azt célozza, hogy a koronavírus elleni oltásokkal chipeket ültessenek az emberek testébe, míg 66 százalékuk elveti ezt az elméletet.

A felmérés alanyainak több mint fele (54,7 százalék) értékelte úgy, hogy álhíreket próbáltak elhitetni vele, míg 41,8 százalékuk nem érzékelt megtévesztési szándékot. A Romániában terjesztett álhírek forrásaként 27,3 százalék Oroszországot, 17 százalék az Európai Uniót, 17,7 százalék Kínát, 5,4 százalék Magyarországot, 4,9 százalék pedig az Amerikai Egyesült Államokat jelölte meg.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet két-három havonta készít számos kérdéskört vizsgáló, fejezetenként ismertetett felmérést a Társadalmi bizalmatlanság: Nyugat vagy Kelet, a nacionalizmus térnyerése az álhírek és félretájékoztatás korában címmel, amelyhez a román-lett-amerikai partnerséggel létrehozott, a Fekete-tenger térségének civil szervezeteit és médiaprojektjeit segítő Black Sea Trust for Regional Cooperation alapítványtól szerzett pénzügyi támogatást.

(MTI)