Romlik a helyzet, ezért alig tud kedvező hírt mondani az egészségügyi miniszter

2021. február 23. - 19:45 | Belföld

Romlik a járványügyi helyzet az országban, egyre több a kórházi kezelésre szoruló beteg.

Romlik a helyzet, ezért alig tud kedvező hírt mondani az egészségügyi miniszter
Fotó: TASR

A hétnapos átlagot tekintve a fertőzöttség jelenleg 5089, és a kórházainkban 4017 beteget kezelnek – tájékoztatott kedden Marek Krajčí. Az OĽANO-s egészségügyi miniszter közölte, ha most enyhítenék járványügyi intézkedéseket, az a helyzet gyors romlásához vezetne.

A lélegeztetőgépre szorulók száma 337-ről 348-ra nőtt. Az elvégzett tesztek hétnapos átlaga 226 903. A PCR-tesztek 22 százaléka, az antigéntesztek egy százaléka volt pozitív. Krajčí hozzátette, a pozitív PCR- és antigéntesztek hétnapos átlaga 4793-ról 5089-re emelkedett. A PCR-teszteknél ez a szám 2156. Emelkedett a sürgősségi orvosi ellátásra szoruló fertőzöttek száma is. A mesterséges lélegeztetésre alkalmas ágyak 85 százaléka foglalt. „Úgy gondoljuk, hogy az oltás hatása a következő két-három hétben már érezhető lesz" - mondta Pavol Jarčuška epidemiológus. A COVID-19 miatt elhunytak száma 8014. 1620 egészségügyi dolgozó van karanténban.

A vakcinák lassan futnak be Szlovákiába, panaszkodott a szaktárca vezetője. Jelenleg csupán 22 ezer Moderna tipusú és 20 ezer AstraZeneca oltóanyag áll rendelkezésre, továbbá a Pfizer minden héten küld 51 800 adag vakcinát.

Ami az orosz vakcinát, a Szputnyik V-t illeti, a miniszter elmondta, ha az oltóanyagot nem sikerül regisztráltatni, az érdeklődőknek beadhatják majd a klinikai tesztelés harmadik fázisában. Hozzátette, az 55 év alatti elárusítók is soron kívül megkaphatnák az AstraZeneca vakcinát.

Krajčí beszámolt arról is, hogy a Covid-automata a jövő héten eggyel több, azaz 20 járást sorol a IV-es számmal és fekete színnel jelölt, azaz a legrosszabb helyzetben lévők közé. Ezek a járások a következőek: Dunaszerdahely, Galánta, Vágsellye, Nagyszombat, Galgóc, Pöstyén, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Nové Mesto nad Váhom, Turócszentmárton, Garamszentkereszt, Zólyom, Detva, Nagyrőce, Rozsnyó, Považská Bystrica, Trencsén, Turčianske Teplice, Žarnovica.

A III-ik fokozatú, bordó színnel feltüntetett járásból 53 lesz hétfőtől, köztük például az Érsekújvári, Lévai és a Komáromi járás, a II-es fokozatú, piros járásból meg összesen 6 darab akad, egytől-egyig az ország északi, illetve észak-keleti részén.

Fekete járások:

  • Zárva maradnak az iskolák.
  • Munkába csak hét napnál nem régebbi negatív teszttel mehetünk (az előző teszt másnapjától számítva érvényes hét napig, tehát aki a múlt héten kedden volt teszten, annak ezen a héten szerdára már szüksége lesz új tesztre).
  • A járáshatárt csak munkavégzés (esetleg orvoslátogatás vagy közeli személy gondozása) céljából léphetjük át.

Bordó járások:

  • A Regionális Közegészségügyi Hivatal ajánlásával, a fenntartó (pl. önkormányzat döntése nyomán) nyílhatnak meg az iskolák.
  • Munkába járáshoz szintén hét napnál nem régebbi tesztre van szükség, és ezzel a teszttel másik járásba is átmehetünk a természetbe (kivéve a fekete járásokat, oda nem).

Krajčí beszélt arról is, hogy nem távozik a pozíciójából, mert nem tartaná helyesnek, ha "megfutamodna a harctérről". Sajnálja, hogy a koalíciós pártok vezetői a lemondásáról beszélnek. Azzal viszont tisztában van a miniszter, hogy a pártjának a parlamenti frakciója és a kormányfő is kitart mellette.

(TASR/DenníkN)