Romlott a gyerekeink mozgáskészsége, derült ki egy országos felmérésből

2020. március 10. - 20:16 | Belföld

Rosszabb a gyerekek mozgáskészsége és állóképessége, mint az elmúlt évtizedekben, derült ki a 2019/2020-as tanév elején az alapiskolák első osztályaiban elvégzett felmérésekből. Az országos tesztelést 1748 iskolában végezték el – tájékoztatta a TASR-t az oktatásügyi minisztérium.

Romlott a gyerekeink mozgáskészsége, derült ki egy országos felmérésből
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

„Bár a 6-7 éves gyerekek testsúlya ma átlagosan 1,6 kilogrammal több, mint 50 éve, ezt nem lehet általános elhízásnak tekinteni” - közölte a minisztérium. Az elsős kislányok súlya átlagban 24,3 kiló, a fiúké 25,2. Ugyanakkor 1,6-1,8 centiméterrel magasabbak is, mint az 50 évvel ezelőtti kiselsősök. Az iskolakezdő kislányok magassága most átlagosan 122,3 centiméter, a fiúké 123,7.

A felmérések azt is megerősítették, hogy megyei bontásban a gyerekek mozgáskészsége szinte teljesen azonosak a családok szociális-anyagi helyzetével, valamint a szülők iskolázottságával, amiből azt a következtetést lehet levonni, hogy a család anyagi helyzete és társadalmi elhelyezkedése nagyban befolyásolja a gyerek sportolási lehetőségeit.

A gyerekek képességeit és adottságait például ügyességi labdajátékokkal, fogócskázással, hasizomgyakorlattal, helyből ugrással, futógyakorlatokkal, a test nyújtón való felhúzásával és a testsúly megtartásának idejével tesztelték. Az egész felmérés filozófiája azon alapszik, hogy minden gyerek tehetséges lehet valamilyen sportágban, csak meg kell találni, hogy miben, és minél több gyerek szokjon rá minél fiatalabb korban a rendszeres testmozgásra.

TASR