Ronald Koeman támadóbb szellemű holland válogatottat ígért

2023. január 23. - 19:13 | Sport

Ronald Koeman, a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szeretne csapatával a jövőben támadóbb szellemű, még inkább közönségvonzó játékot nyújtani, mint ami az együttest elődje, Louis van Gaal alatt jellemezte.

Ronald Koeman támadóbb szellemű holland válogatottat ígért
Ronald Koeman (TASR)

Az 59 éves Koeman 2018 februárjától már irányította a holland válogatottat, amelyet 2020 nyarán a Barcelona kedvéért hagyott el. A katalánoknál bő egy szezont töltött, majd a gyenge szereplés miatt 2021 októberében távoznia kellett. Az már korábban eldőlt, hogy az őt követő Van Gaal a katari világbajnokság után távozik posztjáról, és oda épp az elődje tér vissza.

Koeman hétfői sajtótájékoztatóján kifejtette: azokhoz az értékekhez szeretne visszatérni, amelyek első kapitányi időszakában már jellemezték a holland válogatottat: egy fiatal és tehetséges kerettel 2019 júniusában döntőt játszott a Nemzetek Ligájában, illetve kijutott a 2020-as Európa-bajnokságra, amelyet a pandémia miatt egy évvel elhalasztottak.

"Nagyon szeretném, ha meg tudnánk ismételni az eredményeket és azok elérésének módját is" - nyilatkozta.

A holland sportsajtó bírálta Van Gaal védekezőbb felfogását a katari vb-n, amelyen a válogatott a negyeddöntőben a későbbi győztes Argentínával szemben bukott el tizenegyespárbajban. Koeman ezzel kapcsolatban úgy vélte, voltak a holland csapat vb-mérkőzésein olyan időszakok, amikor benne is megfogalmazódott az, hogy "ezt lehetne másként, sőt, ennek másként is kellene lennie", de Van Gaal veretlenségi sorozatát ezek ellenére lenyűgözőnek tartja.

"Húsz meccs a válogatottnál vereség nélkül, hihetetlen lenne, ha ez nekem is összejönne. Szerintem viszont másként is el lehet ezt érni, és én másként is akarom megcsinálni. A holland válogatottal igyekszünk jó, közönségvonzó, támadóbb szellemű futballt játszani, még akkor is, ha gyakran ez a legnehezebb út" - mondta.

Koeman első időszakában olyan együttest vett át, amely nem jutott ki a 2016-os Eb-re, majd a 2018-as vb-re sem. A válogatott sikeres hónapjai után Barcelonába nagy reményekkel érkezett, miként hozzá is nagy reményeket fűztek, az eredményekkel és a játékkal azonban adós maradt, így második szezonjának elején távoznia kellett. Koeman most hangsúlyozta: edzőként is bizonyítani akarja, hogy sikeres tud lenni egy csapat élén, akár még egy nagy tornán is.

"Az első lépés ehhez az Európa-bajnokság márciusban kezdődő selejtezője" - közölte.

Koeman számára az első ellenfél nem éppen a legideálisabb tervei kivitelezéséhez, ugyanis március 24-én, a B csoport nyitókörében Párizsban vendégeskednek a katari vb-n döntős franciáknál. Három nappal később azonban már nagyságrendekkel gyengébb Gibraltárt fogadják. A csoportjukban még Írország és Görögország szerepel.

Koeman első válogatott időszakában 20 mérkőzésen irányította a csapatot, mérlege 11 győzelem, 5 döntetlen és 4 vereség, 43-18-as gólkülönbség mellett. Van Gaal mostani időszakában 20 mérkőzésen 14 győzelem mellett 6 döntetlent ért el.

MTI