Ronald Koeman veheti át a Barcelona irányítását 

2020. augusztus 19. - 07:28 | Sport

Holland sajtóértesülések szerint hamarosan Ronald Koeman, a holland válogatott szövetségi kapitánya szerződéséből kilépve átveheti az FC Barcelona labdarúgócsapatának irányítását.

Ronald Koeman veheti át a Barcelona irányítását 
Fotó: AP

Beszámolók szerint a tréner kontraktusában szerepel egy kitétel, miszerint ha a katalán klubtól kap ajánlatot, akkor szabadon távozhat posztjáról.

Az 57 éves szakember mindig is hangoztatta, hogy nagy álma az FC Barcelona kispadja, ugyanis játékosként 1989 és 1995 között 254 mérkőzésen lépett pályára a katalánok színeiben, majd náluk indult el edzői karrierje is.

Koeman távozását az Oranje éléről a holland sajtó szerint megkönnyíti, hogy az Európa-bajnokságot a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották, így a gárdára idén csak a Nemzetek Ligájában várnak mérkőzések.

A holland trénernek várhatóan hároméves szerződést kínál a Barcelona, amelynek éléről hétfőn menesztették Enrique Sétient. A 61 éves szakember januárban Ernesto Valverdét váltotta a kispadon, irányításával azonban a gárda csak második lett a spanyol bajnokságban, a Király Kupában a negyeddöntőben búcsúzott, a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében pedig péntek este megsemmisítő, 8-2-es vereséget szenvedett a Bayern Münchentől - ekkora pofont 1946 óta nem kapott az együttes. Setien összességében 25 mérkőzésen irányította a katalán sztárcsapatot, 16 győzelem mellett 4 döntetlen és 5 vereség a mérlege.

"Ha minden jól megy, Koeman lesz a vezetőedzőnk" - jelentette ki a klub televíziójának az elnök, Josep Maria Bartomeu. Hozzátette, a tapasztalata miatt esett a holland trénerre a választásuk, és emlékeztetett rá, hogy Koeman - aki a délután folyamán külön repülővel megérkezett Barcelonába - játékosként tagja volt a katalánok álomcsapatának.

"Tudjuk, hogyan gondolkodik, és tudjuk, hogy hisz a klub filozófiájában" - tette hozzá.

Koeman játékosként 1989 és 1995 között erősítette a Barcelonát, amellyel a spanyol bajnokságot négy, a Király Kupát, a BEK-et és az európai Szuperkupát pedig egy-egy alkalommal nyerte meg. A klubhoz 1998-ben másodedzőként tért vissza, és 2000-ig töltötte be ezt a posztot. Azóta a többi között az Ajax, a Benfica, a PSV Eindhoven, a Valencia, a Feyenoord, a Southampton és az Everton együttesét is irányította.

MTI