Rossz hír a bankoktól: Több száz euróval is emelkedhet a havi törlesztőrészlet bizonyos jelzáloghiteleknél

2022. december 9. - 11:17 | Belföld

A jelzáloghitelek kamata csaknem egy éve emelkedik, a következő hónapokra vonatkozó kilátások pedig további áremelkedést vetítenek elő. Emiatt akár több száz euróval nőhet a havi törlesztőrészletük.

Rossz hír a bankoktól: Több száz euróval is emelkedhet a havi törlesztőrészlet bizonyos jelzáloghiteleknél
Illusztrációs felvétel (TASR)

A jelzáloghitelek terén észlelhető változás február-március fordulóján következett be. Évekig tartó zuhanás után a kamatok hirtelen emelkedni kezdtek. A bankok hónapról hónapra emelték a jelzáloghitel-kamatokat, mígnem egyről négy százalékra emelkedtek. És alapvetően az sem mindegy, hogy milyen hosszúságú rögzítést választunk.

A kamatláb változtatásával a kereskedelmi bankok figyelembe veszik azt a tényt, hogy az Európai Központi Bank valószínűleg december 15-én emeli az irányadó kamatot.

A jóslatok nem néznek ki a legjobban. A jelzáloghitelek emelkedni fognak a következő hónapokban. Lehetséges, hogy a magas kamatlábak tendenciája évekig eltart majd.

Emiatt sokan bizonytalanok. Főleg azok, akiknek a rögzítése véget ér, vagy néhány hónap múlva megszűnik. Az már biztos, hogy a havi törlesztőrészletük radikálisan emelkedni fog.

A kérdés az, hogyan lehet a legjobban mérsékelni ennek a családi költségvetésre gyakorolt ​​hatását. Az első lépés, hogy előre gondolkodjunk. Azok, akiknek a fixációja néhány hónapon belül véget ér, most új feltételeket választhatnak.

„Javaslom, hogy végezzünk piackutatást, és az eredeti jelzáloghitel rögzítésének évfordulója előtt hat hónappal kérjünk az aktuális kamattal refinanszírozási jelzálogkölcsönt a legjobb ajánlatot kínáló bankban“ – mondta Eva Šablová, a FinGO.sk hitelügyi igazgatója.

Másrészt, ha a fixációnk több mint egy év múlva ér véget, nem kell pánikba esnünk. Ebben az esetben lehet, hogy a refinanszírozás most nem a megfelelő lépés. „Inkább kezdjük el a célirányos megtakarítást“ – magyarázta a szakember. Így felkészíthetjük a családi költségvetésünket a megnövekedett kiadásokra, és egyúttal anyagi hátteret teremthetünk arra az időszakra, amikor a törlesztőrészlet ténylegesen emelkedni fog.

(tvnoviny.sk)