Rossz hír a szülőknek, a diákoknak és a pedagógusoknak: romboló hatással lehet a gyermekek fejlődésére az iskolák bezárása a karantén alatt

2021. július 27. - 19:00 | Külföld

Akár évtizedekig tartó romboló hatással lehet számos országban a gyermekek fejlődésére az iskolák bezárása a koronavírus-járvány idején - figyelmeztetett az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden.

Rossz hír a szülőknek, a diákoknak és a pedagógusoknak: romboló hatással lehet a gyermekek fejlődésére az iskolák bezárása a karantén alatt
Illusztrációs felvétel (TASR)

James Elder, az UNICEF szóvivője szerint a járvány miatt több mint hatszáz millió gyerek marad ki az iskolából. A szóvivő szerint az iskolaköteles korú gyerekek mintegy 40 százaléka nem jár iskolába Afrika keleti és déli részén. A járvány előtt 37 millió gyerek maradt ki az iskolából, de a pandémia miatt elrendelt iskolabezárások miatt ez a szám 32 millióval nőtt. Elder utalt arra is, hogy a régióban amúgy is csak kevés iskola tudott távoktatást biztosítani.

Az oktatást, a biztonságot erőszak váltotta fel - hangsúlyozta Elder, hangsúlyozva azt is, hogy rendkívül sok fiatal lány esett teherbe. Csak Ugandában a 10 és 24 év közötti korosztályban több mint ötödével emelkedett a terhességek száma.

Az UNICEF előrejelzése szerint mindennek hatása évtizedeken keresztül érezhető lesz. Az ENSZ Gyermekalapja a Világbank becslésére hivatkozott, eszerint a tanulmányaikat be nem fejező diákok nemzedéke összességében tíz billió dollárral kevesebbet fog keresni élete során. Elder közölte azt is, hogy a koronavírus elleni védőoltások hiánya miatt a szegényebb országokban az iskolák újranyitását nem szabad a tanárok és a diákok immunizálásához kötni. A szóvivő felszólította a nemzetközi közösséget: tegyen többet azért, hogy a fiatalok visszatérjenek az iskolákba.

MTI

Címkék: unicef, koronavírus