Rosszul fizetett meló volt, ma már tisztességes pénzt keresnek az eladók

2022. január 24. - 14:35 | Belföld

Néhány évvel ezelőtt még rosszul fizetett munkaként tartották nyilván az eladói és kasszás beosztást, az emberhiány viszont növelte a munkaerő értékét, mára pedig ritkaságnak számít, ha valaki kevesebb mint ezer euró bruttó fizetést kap a területen.

Rosszul fizetett meló volt, ma már tisztességes pénzt keresnek az eladók
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Évekkel ezelőtt az alacsony fizetés és a gyakori hétvégi munka jellemezte az eladókat és a kasszás alkalmazottakat, mára viszont a hiány miatt az ő fizetésük növekedik a leggyorsabban. A Statisztikai Hivatal szerint 2019 óta több mint 200 euróval nőtt az átlagbér a kis- és nagyüzletekben.

Az ország szegényebb részein, ahol több a munkanélküli, kevesebbet keresnek az eladók, mint például Pozsonyban vagy Nagyszombatban. Vannak viszont olyan hivatások, amelyek ugyanolyan fizetéssel járnak az egész országban. Ilyen például a mozdonyvezető, amelyből szintén hiány van a munkaerőpiacon. Az ő havi átlagbérük túlórával együtt 1750 euró. A tavalyi év után a hotelek és éttermek alkalmazottainak a fizetése is nőni kezdett.

De milyen is valójában egy átlagos szlovákiai fizetés? A platy.sk legfrissebb tanulmánya szerint a szlovákiai dolgozók fele 980 és 1750 euró között keres havonta bruttóban. A havi 980 euró alatti fizetés alacsonynak mondható hazánkban, míg az 1750 eurót meghaladó magasnak. Az ország szegényebb régióban kb. 100 euróval alacsonyabbak lehetnek ezek a határértékek.

A legnagyobb regionális különbség Pozsony és Eperjes megye között jegyezhető fel. Míg tavaly a fővárosban dolgozóknak pontosan a fele több mint 1520 eurót keresett havonta, Eperjesen és környékén ilyen fizetés rendkívülinek mondható. A fizetés növelésében maga az infláció is segít: minél nagyobb az áruk és szolgáltatások ára, annál gyorsabban nő magának a munkának az értéke. Idén átlagban kb. 10 százalékkal nőhet az emberek munkabére.


(tvnoviny.sk)