GYORSHÍR: Merényletet akartak elkövetni az alkotmánybíró, Horváth György ellen

2008. június 20. - 21:08 | Belföld

KOMÁROM – Két robbanószerkezetet találtak pénteken délután 17:30 órakor Horváth György alkotmánybíró lakásának udvarában. A két plasztikbombát az illetékes pozsonyi tűzszerészalakulat emberei találták meg operatív, titkosszolgálati információkon alapuló riasztás nyomán.

A komáromi Tiszti Pavilon közelében lévő ingatlan udvarán egy autómosó is üzemel, az adminisztratív épületben pedig az alkotmánybíró, Horváth György és fia lakik a családjával.

A közismert közjogi méltóság védelme érdekében a helyszínen tartózkodtak az erre hivatott különleges testőrségi alakulat kommandósai is.

Horváth György a Paraméternek elmondta, példátlan, hogy ilyesmi megtörténhet egy parlamentáris demokráciát magáénak valló országban. A kérdésre, hogy szerinte ki akart az életére törni vagy éppen csak megfélemlíteni, egyelőre nem akart válaszolni, annyit elmondott azonban, hogy tudomása szerint Komáromban és környékén nincsen olyan haragosa, aki ilyesmire vetemedne.

A robbanószerkezetet a helyszínről szakértői vizsgálat céljából elszállították.

Egyelőre hivatalosan meg nem erősített információk szerint a plasztikbombák akár egy hatalmas lakótömb elpusztítására is alkalmasak lettek volna.

Vitathatatlanul némi pikantériát kölcsönöz az ügynek, hogy a Vladimír Mečiar fémjelezte HZDS politikusai, mintegy gumicsontként, hónapok óta azon ügyködnek, hogy Horváthot eltávolítsák az Alkotmánybíróságról egy megválasztása idején már évek óta elévült őt elmarasztaló bírósági ítélet miatt.

A köztársasági elnök, Ivan Gašparovič azóta többször is kijelentette, annak idején, még parlamenti képviselőként, azért támogatta Horváth György alkotmánybírói jelölését, mert az egyetemen is tanította, tehát jól ismerte őt. Nem tudott viszont a Horváthra kiszabott verdiktről. „Az alkotmánybíró egyébként semmit nem követett el, leváltására tehát nincsen ok“ – így a köztársasági elnök. Kifejtette továbbá: „Ezt a helyzetet az alkotmánybírák kinevezését szabályozó törvény tökéletlensége okozta, amelyet úgy kell módosítani, hogy az aspiránsoknak kötelező legyen teljes körű, mindenre kiterjedő életrajzzal szolgálniuk“. (Az elnök vélhetően arra gondolt, hogy az erkölcsi bizonyítvány rövidített, kivonatolt változata helyett a teljes, tehát az eltörölt, elévült büntetéseket is regisztráló erkölcsi bizonyítványt, kelljen leadniuk az alkotmánybíró-jelölteknek. – a szerk. megjegyzése.)

Horváth ügyében egyébként szakértők is véleményt nyilvánítottak. Radoslav Procházka alkotmányjogász és Ernest Valko neves jogász szerint Horváth leváltását semmi sem indokolja, mert kinevezése idején a feltételes büntetése már elévült, tehát minden törvényes feltételt teljesített ahhoz, hogy a taláros testület tagja lehessen. Štefan Harabín, az igazságügyi miniszter (HZDS) viszont azt állítja, hogy Horváthot mindenképpen meneszteni kell.

Horváth György ügyét tavaly kaparták elő vélhetően a Harabínhoz, azaz a HZDS-hez közelálló tavaly megválasztott új alkotmánybírók sugallatára, akik állítólag szeretnék saját pártjuk jelöltjeivel helyettesíteni őt. Ez viszont egyelőre csak feltételezés. Az viszont tény, hogy annak idején többi alkotmánybíró többsége felszólította Horváth Györgyöt: a taláros testület morális tekintélye érdekében önként mondjon le, de ő erre nem volt hajlandó.

-para-