A reptér igazgatóját már kirúgták, Počiatek pedig benyújtotta lemondását

2008. június 20. - 17:19 | Belföld
Ľubomír Vážny közlekedési miniszter már kirúgta a pozsonyi repülőtér igazgatóját Karol Biermannt, amiért Ján Počiatek pénzügyminiszterrel részt vettek az egyik legnagyobb szlovák pénzügyi csoport, a J&T luxusjachtján rendezett összejövetelen májusban. Počiatek benyújtotta lemondását, Ficónak nem akaródzik őt meneszteni...

Fico a pénzügyminiszterét szerdán még csak megdorgálta, csütörtökön pedig már megfenyegette a könnyelmű vendégeskedés miatt.

Miután pénteken a szlovák ellenzéki pártok bejelentették, hogy indítványozni fogják Počiatek leváltását, pénteken a pénzügyminiszter maga közölte egy nyilatkozatban, hogy noha semmilyen információt nem szivárogtatott ki, de a könnyelmű jachtvizit jelentőségének tulajdonított eltúlzott híresztelésekkel sem a kormánynak, sem a Fico nevével fémjelzett vezető kormányerő, a Smer-SD hírnevének nem akar ártani, ezért: ha a miniszterelnök hazatér külföldi útjáról, felajánlja neki a lemondását.

Fico a miniszter lemondásának úgy veheti elejét, hogy ha Počiatek komolyan is bejelenti a szándékát és ezt a kormányfő elfogadja. Ha így alakul, Robert Fico két éve kormányzó kabinetjében ez lenne a negyedik minisztercsere, amelyre azonban - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - csak Fico egyetértésével kerülhet sor.

Kormánya megalakulása óta Fico többször kijelentette: a korrupció, vagy más hasonló gyanú esetén bármelyik miniszterét azonnal meneszteni fogja.

Ivan Mikloš volt pénzügyminiszter feltételezése szerint a J&T, milliókat kaszált azzal, hogy valamilyen forrásból megtudta: május 29-ére virradó éjjel Brüsszelben felértékelik a szlovák koronát. Hogy aztán a döntés nyilvánosságra hozatala előtt nagy mennyiségben vásárolják fel a szlovák pénznemet, amelynek az árfolyama az euróhoz és a dollárhoz képest néhány óra alatt jelentősen megnőtt. Nem kizárt, hogy éppen Ján Počiatek kotyogta el – nyilván nem véletlenül – a sok pénzzel kecsegtető szupertitkos információt.

A pénzügyminiszter még csütörtökön kifejtette, hogy csupán a Fomra 1 monacói futamát nézte meg a jachton, nem pedig a J&T pénzügyi csoport képviselőivel akart találkozni. Saját bevallása szerint az időjárásól, az autóversenyről és érdektelen udvariassági témákról beszélgettek. “Egyáltalán nem azért voltam Monacóban, hogy a J&T-vel találkozzam, és főként nem a jachtjukon, ez csak véletlen” – fogalmazott a pénzügyminiszter.

(sita/para/mti)