Ausztriából kommandósok felügyelete mellett dől majd a pénz

2008. július 15. - 16:46 | Belföld
A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) hétmilliárd euró (211 milliárd Sk) értékű kölcsönt kap az Osztrák Nemzeti Banktól, hogy biztosítani tudja az euró majdani hazai zökkenőmentes forgalmát.

Erről tájékoztatta a szlovák belügyminiszter, Robert Kaliňák a SITA hírügynökséget osztrák kolléganőjével, Marie Fekterrel való találkozója után.

A pénzt természetesen csak kölcsönkapjuk, és 2010-ben ugyanez az összeg visszavándorol Ausztriába.

Az Jarovce-Kittsee, egykori határátkelőn megejtett találkozó után a miniszterek nem titkolt örömmel állapították meg a határmenti övezetben elkövetett bűncselekmények – elsősorban autólopások és illegális bevándorlók – csökkenőben vannak.

A pénzszállítás pontos dátumát valószínűleg biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra, de Kaliňák közölte, hogy áttekinthető és problémamentes lesz szállítás és a szállítmány fogadása, amit az osztrák Cobra elitosztagok és szlovák társaik biztosítanak.

A pénzszállítmány 400 millió darab pénzérmét tartalmaz majd, amely megközelítőleg 140 millió eurót tesz ki, súlya pedig nem kevesebb, mint 1900 tonna. A pénzcsomag legnagyobb tömegét 188 millió darab euróbankjegy képezi.

Szlovákiában a pénzérmék a körmöcbányai pénzverdében készülnek majd, a szóban forgó kölcsön az euró bevezetésének kezdeti időszakában biztosítja majd a zökkenőmentes pénzváltást.