16 éve döntöttek Szlovákia függetlenségéről

2008. július 17. - 19:45 | Belföld

1992. július 17-én döntött a Szlovák Nemzeti Tanács a Cseh-Szlovák Szövetségi Köztársaság kettéválásáról. A parlamenti választások nyertese, a HZDS porgamja vált valóra, amikor 147 jelenlévő képviselőből 113-an a függetlenség mellett szavaztak.

A döntést éles viták előzték meg a szlovák (Vladimír Mečiar) és cseh (Václav Klaus) kormányfők között. A KDH Ján Čarnogurskýval az élén a szétválás ellen szavazott, mert, mint az akkori pártelnök mondta, félő volt az ország izolációja Mečiar politikája miatt.

Miroslav Kusý szlovák politológus Cseh-Szlovák Szövetségi Köztársaság ellen irányuló provokációnak, egyszersmind terméketlen lépésnek minősítette a tizenhat évvel ezelőtti eseményt, amikor Pozsonyban kinyilvánították Szlovákia függetlenségét, s amiről az évfordulón az ország különböző pontjain minden évben hatalmas máglyákkal emlékeznek meg.

Az idei máglyagyújtó ünnepségsorozatot a kormány most már a vegyesen lakott területekre is kiterjesztette. Az első örömmáglyát csütörtökön este személyesen Robert Fico miniszterelnök lobbantja fel az érsekújvári járásban fekvő Bánkeszin (Bánov), majd másutt, így Révkomáromban is máglyákat gyújtanak.

Kusý szerint ez a nap azon nacionalista erők mindenkori ünnepe, amelyek az egykori Csehszlovákia szétverésén mesterkedtek. Szerinte az esemény azért volt képtelenség, mert egy létező független állam (Cseh-Szlovákia) egy részének függetlenségét deklarálta, s fordult ily módon a föderáció ellen. Václav Havel egykori főtanácsadója emlékeztetett, hogy a tizenhat évvel ezelőtti szlovák lépés igencsak meglepte a cseheket, "ez volt az oka az akkori cseh-szlovák szövetségi államfő lemondásának is", mert ami Pozsonyban történt, azt Havel a köztársaság szétverésének tekintette.

Miroslav Ábelovsky, ellenvéleményt nyilvánító jogász, akkori parlamenti képviselő szerint a 16 évvel ezelőtti deklaráció azt jelezte, hogy dugába dőltek az igazságos szövetségi államhoz fűzött remények. "Nem gondolom, hogy provokáció lett volna" - mondta az egykori honatya, emlékeztetve arra, hogy mindig is megoszlottak a vélemények azzal kapcsolatosan, hogy miként is nézzen ki két egyenrangú nemzet szövetségi állama, ami azonban a szövetségi Cseh-Szlovákiában már csak azért sem valósulhatott meg, mert az egyik, a szlovák volt a kisebb, "márpedig nekünk szlovákoknak e tekintetben rosszak voltak a történelmi tapasztalataink, mivel a szlovák kisebbként mindig alárendelt volt" – mondta a gyakran emlegetett "ezeréves magyar elnyomásra" utalva a volt szlovák honatya.

MTI/aktualne/paraméter

Címkék: függetlenség