Hogyan ismerhetjük fel a hamis eurót?

2008. július 21. - 09:32 | Belföld
A közös európai fizetőeszközt kevésbé ismerőknek bizonyára hasznára válik a németországi Bundesbank tanácsadó szórólapja, amely a valódi bankjegyek és érmék jellegzetességeire hívja fel a figyelmet.

A német bankok és intézmények szerint a leggyakrabban hamisított bankjegy az 50 eurós. 2004-ben 80 ezer hamis eurós bankót találtak, s minden második 50-es címletű volt. A hamis eurók száma azóta (a Bundesbank által közzétett 2007-es adat szerint) a felére csökkent, de még mindig 16 ezer 410 ötvenest találtak közöttük.

Hogyan lehet fölismerni a hamis bankjegyet?

A valódi bankón - a sorszámát nem tartalmazó oldalon - felül tapintható a nyomat. Ellenfényben az értéket jelző szám baloldalt, középen, s a rajzolatban is látható, valamint ilyen megvilágításban alul egy sötét csík is megjelenik.

A jobb szélen lévő, díszes rajzolattal körülvett értékjelző számon a bankjegy megbillentésekor előtűnik egy hologram, a sorszámot is tartalmazó hátoldalon a jobbra alul lévő értékjelző (50-es) pedig megbillentés esetén megváltoztatja a színét.

Az érméket is hamisítják!

A hamisítók azonban nemcsak a bankjegyekkel, hanem az érmékkel is gyakran csalnak. A hamisított érmék - túlnyomó részben a két eurósok - száma folyamatosan nő: 2002-ben még csak 1032 darabot találtak belőlük Németországban, tavaly már csaknem 82 ezret.

A valódi érméken a belső fehér és a külső, aranyszínű gyűrű erősen eltérő. A kettő között feltűnő a határ és a középső rész dombornyomott ábrája is éles rajzolatú. A peremen éles a recézet és államonként eltérően felirat is lehet benne. A németben például az Einheit und Recht, und Freihet (egység, jog és szabadság). Más országokban verteknél a 2-es szám fut körbe.

Az euró-érmék enyhén mágneses anyagúak. Ezért egy mágnes azokat csak enyhén vonzza, de nem rántja magához. Az igazi érmék kemény lapra (keményfa, fém, műkő) ejtve kellemesen csengő hangot adnak, míg az ónból, vagy más idegen anyagot tartalmazó fémből vert hamisak tompán csengenek.

(mti/para)