Slota küzd a szélsőségek ellen

2008. július 21. - 15:46 | Belföld

Szlovákia nem tolerálja a szélsőséges megnyilvánulásokat és határozottan küzd ellenük – jelentette ki ma Ján Slota, a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt elnöke a cseh és a magyar gárda mai, pozsonyi találkozója kapcsán.

Slota nyílt provokációnak tartja a ma három órára tervezett találkozót, amelynek helyszínét sem a Jobbik sem a cseh Nemzeti Párt nem hozta nyilvánosságra.

„Megengedhetetlen, hogy ilyen félkatonai, szélsőséges szervezetek találkozgassanak a szuverén Szlovákia területén és ráadásul együttműködésben állapodjanak meg. Bízunk a szlovák rendőrségben és elvárjuk, hogy ügyeljenek a biztonságra“ – jelentette ki a politikus, aki néhányszor már került címlapra szélsőséges, legtöbbször magyar- vagy cigányellenes megnyilvánulásai miatt.

Most az Európai Unió figyelmét kívánja felhívni a Magyar Gárda-jelenségre, információi szerint ugyanis megkezdték felfegyverkezésüket, és Slota még élénken emlékszik rá, amikor a gárda megalakulásakor jelezte, hogy készek harcolni a szlovákokkal. „Ezek olyan fenyegetések, amelyeket komolyan kell venni nem csak Szlovákiában, de fel kellene rá figyelnie és cselekednie kellene az Európai Uniónak is“ – jelentette ki.

SITA/para