Állami pénzből felújítják Slota egykori alapiskoláját

2008. július 28. - 13:33 | Belföld
Nyelvi laboratórium kialakítására 275 ezer koronás állami támogatást kapott a litvaillói (Lietavská Lúčka) alapiskola, amelybe egykor a nemzeti pártvezér, Ján Slota is járt. Más tárcánál is sikerrel pályázott ugyanaz az iskola.

Az oktatási minisztérium közzétette a pályázatok eredményét. Laboratóriumokra 25 millió koronát osztottak szét az alap- és középiskolák között.

857 beérkezett pályázatból mindössze 88 volt sikeres. A kritériumok között a tárca sajtóosztálya a kihasználtságot, a diákok és tanárok, valamint a szülők és az önkormányzat együttműködését, valamint az ötletességet és az eredetiséget említették.

Legtöbb iskolát az eperjesi (Prešov) kerületben támogattak (18), a nyitraiban 13, a zsolnaiban 12, a trencséniben 11, a besztercebányaiban 10 iskolát választottak ki. A kassai kerületben kilenc, a nagyszombatiban nyolc, a pozsonyiban pedig hét iskola kapott a támogatásból, amelyet nyelvoktatási eszközökre, vagy szaktantermek felszerelésére lehet fordítani.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének egykori alapiskolája ezen kívül a régiófejlesztési minisztériumnál is sikerrel pályázott. A lehető legnagyobb összeget, 70 millió koronát ítélt meg nekik az SNS-jelölt Marian Janušek vezette régiófejlesztési tárca épületfelújításra.

SITA